Trichocereus Panachoi aka San Pedro, este un cactus ce se gaseste cu precadere in Anzii peruviani  si in Ecuador. Nativii l-au denumit huachuma, chuma sau wachuma. Alaturi de tutun, ayahuasca si coca, San Pedro este una dintre cele mai apreciate plante ‘sacre’, proprietatile sale halucinogene  fiind adesea comparate cu cele ale binecunoscutului Peyote. Ambele tipuri de cactus contin mescalina, un alcaloid psihoactiv produs natural, utilizat de shamani in ritualurile lor vechi de peste 3000 de ani.

Se pare ca cea mai veche imagine a cactusului dateaza din anul 1300 i.e.n. , se gaseste intr-o pestera din Peru si descrie o creatura mitologica avand in mana un cactus. Vindecatorii locali pregatesc bautura psihoactiva amestecand feliile de cactus cu frunze de coca si tutun, fie sub forma de pudra obtinuta din cactusul uscat. Declaratiile subiectilor ce au experimentat San Pedro noteaza faptul ca experienta are o profunda natura spirituala, asemanatoare experientelor cu ayahuasca, iar riscul folosirii sale in lipsa  unui shaman experimentat sau a unui ghid experimentat, poate conduce catre experiente de tip ‘bad trip’, ce pot provoca psihoze profunde.

Localnicii spun ca San Pedro are abilitatea de a elimina toxinele energetice acumulate in corp de-a lungul anilor, iar odata eliberate, subiectul experimenteaza un profund sentiment de conexiune cu Pamantul, cu viata sub toate aspectele sale. Au fost semnalate experiente ‘in afara corpului’, calatorii in planuri subtile ale mintii sau chiar viziuni revelatoare ale unor planuri ‘astrale’, dupa cum declara unii participanti. O ceremonie San Pedro poate dura intre 7-15 ore, iar declaratiile din surse anecdotice, neavizate stiintific, sustin ca ar trata dependenta de alcool si diferite tipuri de afectiuni psihologice. Localnicii apreciaza cactusul ca fiind o puternica unealta pentru vindecarea emotionala si pentru extinderea granitelor mintii.

Cultivarea San Pedro este legala in majoritatea tarilor, insa mescalina, produsul psihoactiv continut de cactus este considerat ilegal prin legislatia inca in vigoare.