958421609

Profesorul David Nutt

In cadrul evenimentului “Breaking Convention” desfasurat de curand la Londra, au avut loc mai multe conferinte menite sa aduca in discutie beneficiile aduse de anumite substante psihedelice in contextual medical si farmaceutic.  Alaturi de invitati de seama din lumea medicinei, profesorul David Nutt a tinut un discurs in care si-a manifestat opinia vizavi de prohibitia nejustificata a acestor medicamente ale viitorului.  Profesorul Nutt este psihofarmacologist  in cadrul Colegiului Imperial Britanic iar opozitia sa fata de politica guvernamentala referitoare la substantele ilegale este bine cunoscuta publicului de specialitate.  El este o voce importanta a comunitatii medicale psihedelice, ramura a medicinei ce militeaza pentru cercetarea substantelor reglementate prin lege.

 

Discursul sau a scos in evidenta numeroasele beneficii pe care substante precum psilocibina (compusul terapeutic al ciupercilor magice) sau LSD le-ar putea aduce in situatii medicale de tipul dependentelor, depresiei si a multor alte afectiuni mentale.  Oare cat timp va mai putea guvernul sa treaca cu vederea rezultatele studiilor cu solid fundament stiintific ? Pare ca omenirea scapa din vedere ceva ce ar putea revolutiona intreaga lume  a medicinei.

 

“Politicienii au o teama aparte vizavi de LSD” , declara Nutt. “ LSD a fost banat in Marea Britanie in 1966 si are o reputatie foarte slaba in ochii conducerii, fiind adesea asociat cu perioada hippie, anarhia, haosul si traficul. Insa aceste date sunt parte din istorie, a pastra aceasta opinie neschimbata in fata noilor descoperiri stiintifice, inseamna ingoranta si dezinformare “

 

“Un numar tot mai mare de persoane sustine miscarea medicala psihedelica, foarte multi fiind alaturi de noi in ultimii 50 de ani. Parerea mea personala este ca interdictia acestor substante este cel mai important act de cenzura din istoria cercetarilor clinice. Daca chiar ne dorim sa aducem o schimbare in practicile si abordarea medicala, este imperios necesar sa obtinem acordul legal de a continua studiile psihedelicelor. ”

 

untitled

 

 

 

Profesorul Nutt si echipa sa, sunt pionierii tehnologiei cunoscute drept “ Brain Imaging” – o tehnologie ce a ajutat la incheierea a trei studii dedicate explorarii modului de functionare a substantelor psihedelice in creierul uman. Au fost primele studii de acest tip, la nivel mondial. Atat psilocibina cat si LSD promit numeroase beneficii in cadrul tumblr_o5ipuwgpqh1u1i4d4o1_500tratamentelor, arata studiile, aceste substante avand functia de a opri functionarea zonelor specifice ale creierului responsabile cu activarea depresiei. Aceste medicamente fuctioneaza extreme de rapid si cu efecte profound transformative spre deosebire de medicatia existent ape piata.

 

“A fost nevoie de ani intregi de studii laborioase pentru a ajuge la aceste rezultate, iar si mai frustrant este faptul ca,

desi avem niste date solide, guvernul inca se opune si intarzie aprobarea continuarii cercetarilor.  Trebuie sa ne trezim catre potentialul acestor medicamente stravechi. Exista un enorm potential de vindecare in aceste substante si, cu fiecare zi ce trece fara a aduce in legalitate aceste tipuri de medicatie, oamenii sufera, comit suicid, se zbat in imposibilitatea de a primi ajutor rapid pentru severele afectiuni prin care trec.  Este o prioritate pentru lumea medicinei sa priveasca mai atenta aceste fapte” declara Profesorul Nutt.

 

Extras din conferinta “Breaking Convention UK 2015

Traducere si editare :  Manolescu Francisc