Acupresura este o arta straveche de vindecare a afectiunilor prin apasarea cu degetele (in mod special) in anumite puncte cheie, care stimuleaza abilitatile de autovindecare ale organismului. Este o forma de terapie prin atingere (masaj) care are la baza combinatia dintre principiile acupuncturii si alte ramuri ale medicinei chineze.

Tehnica se bazeaza pe principiul acupuncturii – activarea unor terminatii nervoase sau a stimularii meridianelor in scopul reglarii energiilor corpului si a vindecarii bolilor – doar ca acest lucru nu se face prin intermediul acelor, ci prin masaj.

acupresura-520x245

Acupresura realizata de un profesionist poate avea dublu rol: de preventie dar si de tratament. Scopul de baza este acela de a activa puterile vindecatoare ale organismului prin stimularea unor puncte cheie care se gasesc in organism.

Acupresura presupune ameliorarea durerii, echilibrarea organismului si mentinerea unei stari optime de sanatate. Prin apasare si presare, aceste meridianele sunt eliberate de tensiune, se imbunatateste circulatia sangelui, se aduce corpul intr-o stare de relaxare si vitalitatea corpului concentreaza energia, grabind vindecarea. Prin eliberarea de stres, aceasta terapie, creste rezistenta la boli si imbunatateste starea generala de sanatate a organismului.

Presopunctura poate ajuta la ameliorarea:
– durerilor de cap – migrene
– durerilor de spate
– durerilor de dinti
– durerilor la modul general
– depresiei, anxietatii, nervozitatii, dezechilibrului emotional, frustrarii, iritabilitatii
– problemelor de memorie, insomniei
– starilor matinale de greata
– raului de miscare
– stresului, oboselii
– bolilor de piele – acnee, eczeme
– alergiilor, astmului
– bolilor de picioare, reumatismului articular
– gripei si a racelii, sinuzitei
– constipatiei, diareei
– crampelor
– oboselii ochilor
– bufeurilor, sindromului premenstrual
– problemelor sistemului genital masculin si feminin (impotenta, infertilitate)
– problemelor aparute in sarcina
– retentiei de apa
– tendinitei si a sindromului de tunel carpian.

Prin intermediul punctelor de acupresura sunt actionate forte energetice. Fluxurile de energie (cunoscuta drept Chi sau Qi) sunt eliberate prin presiunea sau atingerea meridianelor energetice. Punctele energetice echilibrate si vindecate, sunt puncte de intrare ale organismului pentru energia fortei vitale. Sursa de energie vitala sta la baza tehnicilor de aparare a artelor martiale, dar si la baza practicilor traditionale de vindecare.

Fluxul energiei vitale vindecatoare reglementeaza circulatia sangelui, functia si echilibrul organismului uman. Studierea amplasarii si a modului de actiune asupra punctelor de acupresura, reprezinta solutia pentru transformarea energiei in energie pozitiva si pentru invatarea tehnicilor de masaj terapeutic.