Alex si Allyson Grey despre Constiinta, Libertate Cognitiva, Transcendenta si Arta Vizionara

 

     Alex si Allyson Grey sunt doi dintre cei mai influenti si radicali artisti ai ultimilor 30 de ani, arta lor psihedelica si viziunea lor transcedentala fiind cunoscute in intreaga lume.  Cei doi au la activ colaborari extrem de fructuase cu trupe precum Tool, Beastie Boys, Nirvana, operele lui Alex Grey fiind cu precadere cunoscute pentru reprezentarile anatomice extrem de corecte, utilizate intr-un concept-fuziune intre arta, stiinta, spiritualitate si religie. gray-600x400Pe langa pictura, cei doi prezinta munca lor in cadrul a numeroase conferinte publice si se implica in diferite proiecte creative, cel mai cunoscut fiind ‘The Chapel of Sacred Mirrors’ din New York, un centru artistic-cultural-spiritual extrem de prolific si cunoscut la nivel mondial.

     ‘Cand oamenii isi indreapta atentia catre interior si experimenteaza imaginatia creativa, viziunile dimensiunilor proprii fiintei lor, doresc ulterior sa exprime cumva toata aceasta experienta. Cred ca este vorba despre o motivatie de baza a fiintei umane, motivatia de a exprima sincer, autentic, ceea ce simtim, cu ajutorul pensulei sau a oricarui alt instrument.  Adevarul, bunatatea, frumusetea, toate acestea conlucreaza pentru a-si gasi o modalitate de exprimare prin fiecare dintre noi, ’ declara Alex .

     Un aspect foarte interesant al operei lui Alex Grey il reprezinta meticulozitatea si corectitudinea cu care elemente din anatomia umana, din sistemele interne ale corpului uman, sunt expuse pe panza. alex-in-cosm.jpg_1066155019Este cunoscut faptul ca artistul a petrecut 5 ani studiind anatomia in cadrul Universitatii Harvard, iar acuratetea stiintifica este foarte importanta pentru arta sa.

     ‘Cred ca stiinta este instrumentul de masura al adevarului, iar pentru a expune personaje in tablourile mele, in loc sa ma folosesc de aspecte exterioare precum sex sau rasa, am incercat sa folosesc un limbaj universal, un limbaj al corpului interior care este construit identic pentru toata specia umana. Astfel pot reprezenta un personaj cu toate particularitatile sale anatomice care sa reprezinte fiinta umana pentru orice tip de limbaj, atat pentru cel medical, stiintific cat si pentru cel artistic sau cotidian. A fost modul meu de a exprima elementele care ne sunt comune tuturor, care ne unesc, ’ mai spune Alex Grey.

     ‘The Chapel of Sacred Mirrors’ a fost viziunea celor doi despre care Allyson povesteste ca ‘a inceput sa se contureze dupa cea dintai experienta pe care am avut-o impreuna folosind substanta MDMA. Stateam intinsi in mijlocul naturii, cu ochii inchisi, avand amandoi aceeasi viziune, iar asta se intampla in anul 1984. De atunci, ne gasim impreuna pe aceasta cale minunata si extrem de interesanta, calea a doi artisti care incearca sa construiasca o capela, un templu in care Arta si Spiritul sa se manifeste liber si sa inspire intreaga comunitate artistica din lume. Exista o multime de tineri artisti vizionari, o comunitate in continua crestere, si ne dorim ca acest proiect sa le ofere posibilitatea sa-si expuna arta, sa fie un loc in care sa-si exprime viziunile interioare, sa aiba grija unul de celalalt, sa se inspire reciproc si sa isi exprime dragostea.’

‘Suntem o mare familie in care fiecare ar trebui sa aiba grija de fiecare si impreuna de aceasta minunata planeta, aceasta cred ca ar trebui sa fie preocuparea noastra principala, nicidecum razboiul si dorinta de putere si control. 6a00e54fbd4137883300e5502571328833-800wiAm avut impreuna aceasta viziune acum multi ani, iar aceasta viziune ne-a tinut impreuna de atunci pana acum. Cred ca viata spirituala este secretul in longevitatea si succesul oricarui proiect sau relatii, iar viata noastra spirituala a fost profund transformata si ajutata de substantele psihedelice sau unelte sacramentale, cum imi place sa le numesc,’ declara Alex Grey.

Legate de acest subiect, Allyson ne spune ca ‘deja a devenit o stiinta, medicina psihedelica, Institutul Hopkins si multe alte centre de cercetare ce studiaza acest aspect de multi ani. Se pare ca in urmatorii ani, ceea ce acum inca este privit cu multa suspiciune, va deveni evident tuturor. Psihedelicele ne-au fost ajutor major atat in viata personala cat si in cea profesionala, ne-au ajutat sa ne intelegem si depasim limitarile, sa ne eliberam mintea si sa ne exprimam creativ si sa ne influentam reciproc munca.’

     Alex Grey vine dintr-o familie crestina in timp ce Allyson are radacini iudaice, insa barierele religiei nu au fost o piedica pentru cei doi, fiind mai degraba un mijloc de reciproc ajutor.  Alex ne mai spune: ‘..cred ca umanitatea evolueaza constant, trecand prin diferite etape ale manifestarii constiintei, fiecare religie fiind o etapa specifica din acest proces, fiecare reprezentand o modalitate, o cale de a accesa Divinul, Spiritul Creator si Creativ. Eu vad religia ca o modalitate de exprimare a fiintei umane, privesc inspre elementele comune fiecarei ideologii, iar arta si creativitatea fac parte din fiecare. Creativitatea este exprimata in muzica, pictura, arhitectura, dans, creativitatea este in viziunea mea o practica spirituala extrem de importanta si comuna fiecarei culturi.  Toti artistii spun ca atunci cand creeaza, se simt conectati cu un flow creativ, cu imaginatia creativa, iar in opinia mea, acest flow nu este altceva decat Creatorul, Divinul, Dumnezeu sau oricum vreti sa il numiti, care se manifesta prin fiecare dintre noi.  Alex_Grey-Praying-1000x288Eu, personal, nu incurajez la consumul de psihedelice, insa in viata mea au avut un rol extrem de important, iar in acest moment, cred ca se da o lupta puternica intre stiinta si guvern, pentru a se gasi un context potrivit, o modalitate optima de a integra acest aspect in cultura contemporana spre beneficiul si evolutia intregii omeniri. Cu cat mintile noastre sunt mai libere, cu atat mai multa imaginatie putem pune la dispozitia procesului de a crea lucruri minunate impreuna ca si specie. Cel mai important lucru in acest moment este sa reusim sa aratam dragoste si compasiune pentru apropiatii nostri, pentru familie, prieteni si comunitatea din care facem parte, sa cautam o modalitati de a aduce pacea in lume. De aceea misiunea mea este arta. Arta este opusul razboiului. Arta construieste, razboiul distruge.  Aceasta este calea pe care am ales-o si voi face tot posibilul sa o duc la bun sfarsit. ’

 

Extras, tradus si editat de Manolescu Francisc

 

 

conexiuni:

 

http://www.cosm.org/

http://alexgrey.com/