Este cunoscut faptul ca substante psihedelice clasice, precum psilocibina, produsul psihoactiv al ‘ciupercilor magice’, alaturi de LSD si mescalina,  nu produc dependenta. Nu se cunosc cazuri in care utilizarea acestor substante pe termen lung sa fi provocat afectiuni ale creierului.

 

Mai mult decat atat, un studiu extrem de complex realizat de catre Teri Krebs and Pål-Ørjan Johansen, specialisti ai Universitatii Nationale de Stiinte si Tehnologie din Norvegia in cadrul Departamentului de Neurostiinte, ne arata foarte clar ca nu exista nici o conexiune intre utilizarea de substante psihedelice si eventualele afectiuni ale sanatatii mintale.  Rezultatele studiului au fost facute publice in data de 19 august 2014 in cadrul Jurnalului Medical PlosOne .

 

Informatii provenite de la Institutul de Sanatate si Supraveghere al consumului de droguri din Statele Unite, au aratat ca dintr-un numar de aproximativ 130.000 de subiecti participanti la acest studiu, alesi la intamplare, considerati reprezentanti ai populatiei adulte din SUA, aproape 22.000 au utilizat substante psihedelice.  Subiectii au fost intrebati despre eventualele simptome ale unor afectiuni des intalnite, cat si despre eventualele tratamente utilizate de-a lungul vietii.  Concluzia la care s-a ajuns este ca, nu exista  vreo conexiune intre utilizarea substantelor psihedelice si vreun tip de afectiune mintala.  Mai mult decat atat, s-a descoperit ca multe afectiuni de ordin mintal sau fizic s-au diminuat, unele dintre acestea chiar au disparut definitiv.

 

Cercetatorii sustin insa ca nu este exclusa posibilitatea in care, folosite pe un fundal psiho-emotional-social instabil, substantele psihedelice sa aibe efecte negative asupra sanatatii utilizatorului.

 

Ce este curios este faptul ca, desi este demonstrat faptul ca substante precum LSD si Psilocibina nu produc dependenta si nici nu afecteaza in vreun fel sanatatea mintala,  in tari precum SUA sunt clasificate in categoria I –  substante de mare risc, in timp ce alte substante ce prezinta un nivel ridicat al riscului de dependenta – precum cocaina- sunt totusi clasificate in categoria II. Destul de ridicol, nu ?