Chimicalele vesele. Cele 4 tipuri de fericire.

 

Fericirea este perceputa atunci cand creierul nostru elibereaza un complex neurochimic compus din patru substante. Cei mai multi oameni s-au obisnuit sa experimenteze starile produse doar de una-doua dintre ele, ratand astfel experiente mai profunde si mai complexe. Insa cu totii ne putem bucura de o dieta echilibrata de ‘chimicale vesele’ daca devenim constienti de rolul fiecareia dintre cele patru substante eliberate de unitatea noastra centrala.

        Endorfinele sunt eliberate in activitatile ce implica efort fizic, cand durerea este prezenta.  Este morfina produsa natural de corpul nostru, poate fi experimentata ca o stare euforica ce permitea stramosilor nostri sa continue sa fuga de pradatori atunci cand erau raniti. Este substanta pastrata pentru situatii critice pentru supravietuirie.  Lipsa endorfinei din sistem poate conduce la anxietate severa, de aceea, miscarea fizica reprezinta o varianta prin care putem umple rezervele de fericire.

 happy-chemicals-pic      Dopamina este asociata cu recompensa. Atunci cand scopul a fost atins, cand cursa s-a incheiat, sistemul nervos central elibereaza dopamina. Este rezervorul nostru natural de energie care ne ajuta sa ducem lucrurile la bun sfarsit desi calea este lunga si anevoioasa. Corpul pastreaza dopamina pentru obiectivele importante din viata noastra. Un aspect negativ il reprezinta dependenta de diferite tipuri de droguri ce stimuleaza creierul spre a produce dopamina, aceasta fiind calea mai usoara, in defavoarea activitatii constiente ce implica depasirea obstacolelor vietii pe cale fireasca, prin intelegere, rezolvare si integrare.

        Oxitocina produce o forma a sentimentului de fericire asociata cu increderea, siguranta si apropiere. Produce legatura intima dintre partenerii de sex sau intre mama si copil. Oxitocina este eliberata atunci cand suntem inconjurati de oameni asemenea sau in momentul in care o veste, un mesaj este primit. Este numit si ‘hormonul atasamentului’ si are un rol important in imbunatatirea relatiilor sociale cat si in manifestarea instinctului protectiv. Cand creierul produce oxitocina, nivelul de stres scade, ajutand astfel corpul sa se bucure de un somn linistit si recomfortant.

       Serotonina este hormonul ce da nastere sentimentului de importanta, de incredere personala, de recunoastere sociala. Ne simtim bine cand suntem apreciati, cand munca sau statutul nostru au valoare.  La animale, serotonina este eliberata atunci cand se afla in control, cand stapanesc o resursa.  O cale naturala de a elibera serotonina este aceea de a invata sa cultivam respectul si increderea in fortele proprii, de a deveni independenti, de a acorda celor din jur apreciere.

Fiecare hormon are un rol specific in evolutia ADN-ului pe aceasta planeta iar creierele sunt concepute pentru a cauta fericirea. Uneori fericirea apare pe neasteptate. Atunci cand o maimuta gaseste din intamplare un fruct, creierul elibereaza dopamina. Apare memoria experientei care motiveaza maimuta sa gaseasca pomul din care provine fructul. Maimutele se ingrijesc reciproc, astfel isi elibereaza oxitocina, iar cand masculii se manifesta dominant, serotonina este stimulata.  Se stie despre maimute ca uneori isi provoaca rani pentru a se bucura de euforia endorfinelor.

Exista o multime de lucruri pe care oamenii le fac pentru a stimula creierul sa produca ‘chimicalele vesele’. De multe ori se face exces iar rezervele de hormoni scad, acest lucru manifestandu-se sub forma trairilor depresive, starilor anxioase, intr-un cuvant, devenim nefericiti. Insa cu rabdare si atentie, putem ajuta organismul sa ajunga la echilibru. Starea generala de bine este perceputa atunci cand creierul produce in mod constant ‘hormonii fericirii’. Asadar, fericirea este acesibila celor dispusi sa isi modifice comportamentul, celor ce dau ascultare legilor naturii si procesului firesc de evolutie.