Dr. David E. Nichols, co-fondatorul Institutului de Cercetare Heffter, expert in studiile psihedelice, vorbeste despre pasii de urmat pentru ca “ciupercile magice” sa poata fi prescrise de catre doctorii din intreaga lume.  Psilocibina, compusul psihoactiv al acestora, se dovedeste a fi o solutie miraculoasa in tratamentul anxietatii, depresiei, dependentelor fiind un factor benefic pana si pentru procesul de neurogeneza. magic-mushrooms

“Din ce in ce mai multi oameni sunt la curent cu cercetarile ultimilor ani in domeniul medicinei psihointegratoare. Fie ca este vorba de articole, studii sau cazuri reale, aceasta “Renastere” a zonei psihedelice a luat amploare in ultimii ani. Cultura moderna abordeaza in prezent cu mare interes ceea ce medicina culturilor indigene cunostea de mii de ani. In calitate de co-fondator al Institutului Heffter, am urmarit cu recunostinta si surprindere realizarile ultimei perioade. Suntem pe cale de a reusi sa aducem psilocibina in randurile medicamentelor acceptate de lege, iar acest lucru a fost facut posibil cu ajutorul donatiilor directe ale oamenilor din intreaga lume care ne-au sustinut proiectele de cercetare.

Cel dintai studiu de succes a fost realizat pe un grup de 12 pacienti, toti aflandu-se in faza terminala de cancer si suferind de anxietate si depresie profunda. Programul de tratament la care au fost supusi includea si terapie asistata cu psilocibina, compusul psihoactiv al “ciupercilor magice”.  Pacientilor li s-a imbunatatit impresionant starea, fara a fi notate efecte adverse. Acest studiu, condus de Dr. Charles Grob de la UCLA Harbor Medical Center, a fost publicat in anul 2011 in Arhivele de Psihiatrie Generala, cel mai cunoscut jurnal psihiatric din lume.

Putin mai tarziu, doua alte studii au demarat simultan, ambele avand ca si tinta tratarea anxietatii si depresiei pentru pacientii bolnavi de cancer, cel dintai la Universitatea John Hopkins condus de Dr. Roland Griffiths iar cel de-al doilea la Universitatea New York condus de Dr. Stephen Ross.  Ambele se afla in stadiul de analiza al efectelor tratamentelor, pana in acest moment, datele indicand aceeasi semnificativa scadere a gradului de depresie si anxietate la pacienti.

Mai mult decat atat, Institutul Heffter a sponsorizat recent un studiu pilot de terapie asistata cu psilocibina pentru 10 pacienti dependenti de alcool. Studiul, condus de Dr. Michael Bogenschultz in cadrul Universitatii New Mexico, arata ca tendinta catre alcoolism s-a redus semnificativ dupa prima luna de tratament iar starea pacientilor s-a imbunatatit considerabil in urmatoarele 6 luni de post-analiza. Se pare ca experienta cu psilocibina a fost extrem de intensa si profund transformativa pentru pacientii ce sufereau de alcoolism.

Pe langa acestea, mai sustinem un alt studiu pilot condus de Dr. Matthew Johnson de la Universitatea John Hopkins al carui obiect de analiza il reprezinta 15 subiecti dependenti de fumat, cu cel putin 6 tentative de a renunta la fumat si o medie de 20 tigari pe zi in ultimii 30 de ani.  Tratamentul cu psilocibina a modificat profund comportamentul fumatorilor, dupa 15 saptamani, doar 3 dintre subiecti continuand sa fumeze. Aceste date arata inca o data faptul ca psilocibina poate fi un factor eficient in lupta contra dependentelor.

Cand oamenii afla ca sponsorizam proiecte de cercetare pentru terapiile cu psilocibina, evident ca urmatoarea intrebare este : “Cat timp mai este pana medicii vor putea prescrie aceste tratamente ? ” Procesul este unul costisitor si de durata. Pentru a aduce un nou medicament pe piata, trebuie sa se treaca prin 3 faze clinice. Cea dintai faza implica testarea medicamentului pe pacienti si analizarea mai multor factori : siguranta pacientilor, dozarea, gradul de toleranta, efecte adverse etc… Pana acum, nici unul dintre pacienti nu a necesitat interventii medicale sau psihiatrice.Magic mushrooms_Reuters

Dupa ce a depasit prima etapa, medicamentul trece prin faza a doua, faza in care este administrat pacientilor ce sufera de afectiunile pe care noul medicament se presupune ca le poate trata. In cazul nostru este vorba despe pacientii bolnavi de cancer in faza terminala, cu severe simptome de anxietate si depresie determinate de conditia lor medicala. Etapa a doua trebuie sa fie suficient de complexa si sa cuprinda suficiente date care sa demonstreze efectele benefice ale tratamentelor.

Odata incheiata aceasta etapa, se trece la stadiul al treilea, care presupune reluarea studiilor de la etapa a doua la o scara mai ampla, scopul fiind de a se observa daca efectele benefice determinate in a doua etapa de cercetare pot fi repetate cu succes si in conditii de siguranta de catre alti cercetatori. Abia cand se depaseste acest stadiu, FDA (Food and Drug Administration) poate aproba noul medicament ca fiind sigur si eficient iar acesta va putea intra in legalitate.

Pentru moment, psilocibina face parte din randul substantelor interzise de catre FDA fiind pozitionata in prima categorie (Schedule 1). Substantele aflate in prima categorie pot fi utilizate doar in context de cercetare. Acestea sunt considerate :   1. cu potential crescut de abuz 2. fara valoare medicala recunoscuta 3. avand nivel de siguranta nul .

Pentru a aduce psilocibina in randul medicamentelor legale trebuie demonstrat ca aspectele de mai sus sunt false. Atat institutul nostru, cat si alte centre de cercetare din Elvetia si UK, incearca sa gaseasca date cum ca psilocibina are valoare medicala. Daca faza a treia a studiilor va arata eficienta psilocibinei in tratamentul depresiei si cancerului, iar acest fapt va fi recunoscut de catre FDA, atunci valoarea medicala a substantei va fi general recunoscuta.  Astfel, FDA vor fi nevoiti sa modifice statutul substantei de la categoria intai la categoria a doua sau chiar a treia.  Substantele din aceste categorii inferioare se afla in continuare sub control insa se permite utilizarea lor de catre medici si terapeuti certificati.

 Cat va mai dura pana ca psilocibina sa poata fi recunoscuta ca si tratament medical la scara larga ?  Presupunand ca putem demonstra eficacitatea sa si in faza a 3-a de studiu dupa cum se pare ca va reiesi dupa incheierea fazei a doua, totul tine de timpul in care clinicile din lume vor reusi sa recruteze pacienti  dornici de a experimenta tratamentul. Optimisti fiind, probabil in 4-5 ani, daca totul decurge normal.

Ce costuri va implica faza a treia de studiu ?  Intrucat institutul nostru este non profit, costurile sunt mult sub nivelul celor practicate de companiile farmaceutice cu profit. Insa, chiar si asa, costul pentru un pacient se ridica la aproximativ 25.000 $, in aceasta suma fiind inclusa camera de terapie, medicatia, terapeutii, echipamentul de analiza si cercetare. Probabil ca, pentru a incheia etapa a treia de studiu, va fi nevoie de aproximativ 7.5-8 milioane $.

 

Multi oameni se intreaba de ce nu exista interes catre substantele psihedelice ca si medicatie din partea companiilor farmaceutice. Raspunsul este ca, aceste companii nu sunt interesate de medicamente ce nu pot fi patentate, iar psihedelicele exista de foarte multa vreme . De asemenea, nu se poate obtine profit de pe urma unui medicament de care este nevoie doare de cateva ori pentru a rezolva problema, ca si in cazul psilocibinei.  Tratamentele medicale obisnuite si profitabile presupun administrarea de substante zilnic, uneori, chiar de mai multe ori pe zi, fiind vorba de perioade ce pot dura ani intregi.

 

O alta intrebare adesea intalnita este “de ce nu exista sprijin financiar din zona guvernamentala? ”. Din nou, cu parere de rau, raspunsul primit a fost negativ, desi speram ca pe masura ce studiile avanseaza, acest lucru sa se schimbe. Inca e nevoie de timp pentru a depasi ecourile perioadei in care substantele psihedelice au fost utilizate abuziv si considerate periculoase si imprevizibile.  Din fericire, din ce in ce mai multe voci incep sa scoata la iveala adevarul despre acest fapt, iar peisajul se va schimba cu siguranta in timp.  Pentru toti cei interesati de a sustine munca noastra, puteti vizita site-ul  www.heffter.org  unde se pot face donatii ce ne vor ajuta cu siguranta in aceasta misiune. “