Compusul chimic psihoactiv ce se gaseste in mod natural in Ciupercile Magice, psilocibina, are o indelunga istorie.  Psilocibina poate fi gasita in peste 200 de specii de ciuperci fiind folosita din vremuri stravechi in ceremoniile samanice de vindecare cat si in scop recreativ de catre oameni obisnuiti.

 

Scurta Istorie a Ciupercilor Magice :

Dovezi ale utilizarii Ciupercilor Magice se pot intalni in multe zone ale planetei, unele datand de mii de ani.  Picturi murale preistorice din perioada 7000-9000 IEN au fost descoperite in desertul Sahara in sud-estul Algeriei din zilele noastre.   Muralele reprezinta creaturi cu coarne ce tin in mana ciuperci.  Hainele lor sunt colorate intens iar din centrul fruntii pornesc linii ce se tranforma in forme geometrice specifice (n.a.  geometrie sacra).

Pictogramele de la Villar del Humo, Spania, vechi de peste 6000 de ani, descriu de asemenea forme de ciuperci, cel mai probabil fiind vorba despre “Psilocybe Hispanica” – specia nativa a acestei zone.

Se stie de asemenea ca vechii azteci denumeau Ciupercile Magice -“teonanacatl” – care inseamna in limba lor “carnea zeilor” . In Guatemala,  civilizatia mayasa ne-a lasat statuile-ciuperci, considerate dovezi ale ceremoniilor ritualice cu Ciuperci Magice ce aveau loc in Mezoamerica. Se pare ca aceste ceremonii aveau o mare importanta in culturile mayasa si azteca mai ales din punct de vedere al dezvoltarii personale si spirituale, avand rol de purificare si armonizare interioara.

Psilocybe_Mushrooms_statues_Mayan-statues1

 

Cronicarii spanioli au fost cei dintai ce au documentat utilizarea ciupercilor ritualice, odata cu descoperirea Lumii Noi, textele din cartea “Istoria Indiilor si a Spaniei Noi” (1581) fiind foarte relevante in acest sens si descriind amanuntit festivitatea de incoronare a imparatului aztec Montezuma II in 1502.  Dupa infrangerea si colonizarea imperiului aztec de catre spanioli, ceremoniile nativilor din Mezoamerica au fot catalogate drept pagane si interzise. Totusi, ceremoniile se vor mai tine insa numai in contexte secrete, ascunse cuceritorilor spanioli care nu puteau intelege reala semnificatie si valoare a acestor practici in cultura bastinasilor.

 

Istoria moderna :

 

Ciupercile magice au fost introduse pentru prima oara in civilizatia moderna de catre etnomicologistul american R. Gordon Wasson si sotia sa Valentina, care au participat la o ceremonie cu ciuperci sacre in regiunea Huautla de Jimenez, Mexic.  Wasson vorbeste despre experienta psihedelica si despre viziunile  din timpul ceremoniei intr-un articol intitulat “In cautarea Ciupercii Magice” aparut in revista Life in anul 1957.

La scurt timp dupa acest eveniment, expertul in micologie Roger Heim identifica primele specii de ciuperci ce contin psilocibina.

Heim cultiva cateva dintre aceste specii in Franta si trimite cateva mostre legendarului chimist Albert Hoffman (parintele LSD-ului, 1938).  Hoffman separa psilocibina de restul compusilor gasiti in ciuperci la locul sau de munca, laboratoarele Sandoz.

Sandoz scot pe piata psilocibina in scop terapeutic, la acea vreme substanta fiind folosita in tratarea a numeroase afectiuni psihice, cu precadere alcoolism si alte dependente precum si depresia.

In acest moment, psilocibina este considerata ilegala in majoritatea tarilor, dar devine din ce in ce mai populara, fiind utilizata ca si enteogen (agent de intensificare al experientelor spirituale) iar informatii cu privire la cultivarea acestor ciuperci se pot gasi cu usurinta pe Internet.

 

 

Efecte ale psilocibinei :

 

Efectele substantelor psihedelice sunt strans legate de starea de spirit a utilizatorului.  Conditiile de utilizare a acestor substante sunt un lucru extrem de serios, cei interesati ar trebui sa studieze cu atentie acest aspect intrucat modul de utilizare corect poate face diferenta dintre o experienta benefica si una nereusita (bad trip).

 

Efecte mentale:

 

 • euforie
 • viziuni, imagini mentale intense
 • abilitate crescuta de introspectie si autoanaliza
 • abilitate de gandire primara asemanatoare copiilor (situatiile pot fi vazute cu “ochi de copil”)
 • intensificarea perceptiei propriei personalitati, deschidere, senzatie de iubire
 • senzatia de a apartine, de a face parte dintr-un sistem de ordine superioara
 • liniste interioara, sentiment de pace
 • senzatie distorsionata a timpului si spatiului
 • in cazul unui “bad trip” – atac de panica, depresie, dezorientare, anxietate, paranoia

 

Efecte fizice:

 

 • dilatarea pupilelor
 • modificari ale ritmului cardiac si presiunii sangelui
 • transformarea ale functiilor reflexe
 • riscuri pentru persoanele ce sufera de hipertensiune
 • greata, stari de voma (rar)

 

 

Experiente psiho-spirituale

Ciupercile magice sunt considerate drept unul dintre cele mai intalnite enteogene, (in traducere  En(în)theo(”Dumnezeu”)gen(generație) sau Dumnezeul Interior ), fiind utilizate in foarte multe culturi in context religios drept un potentator spiritual.  Se mai face referire la ele ca fiind un puternic portal de acces catre alte dimensiuni ale Cosmosului, neputand fi accesate intr-o stare obisnuita de perceptie.

522c3a0ba4050e9c1df1980895458c89

Alaturi de alte substante psihedelice, psilocibina produce stari modificate ale constiintei, stari de insemnanate majora pentru utilizatorii cu inclinatie spirituala.  Aceste stari se mai numesc si “experiente mistice” si pot fi accesate dupa perioade indelungate de catre practicantii diferitelor tehnici de meditatie si exercitii de respiratie, fara a mai utiliza aceste substante.

Exista o categorie de oameni ce sustine ca substantele psihedelice precum psilocibina, pot fi periculoase daca nu sunt utilizate intr-un context spiritual potrivit, multi folosindu-le ca o “scurtatura” spirituala de a accesa dimensiuni superioare, lipsindu-le insa intelegerea survenita dupa lungi perioade de practici psiho-spirituale (meditatie, introspectie, autoanaliza etc.).  Acest mod de utilizare a experientelor mistice de catre cei nepregatiti poate cauza ulterior serioase afectiuni psihologice .  Substantele psihedelice nu sunt jucarii, sunt compusi chimici psihoactivi extrem de puternici ce modifica perceptia constiintei, de aceea se recomanda mare atentie si amanuntita cercetare inainte de orice experienta.  Cel mai portivit mod de a evita “bad-trip-urile” este pregatirea minutioasa a contextului experientei, cat si o cunoastere amanuntita a efectelor substantelor utilizate.

O referinta excelenta o poate reprezenta cartea “The psychedelic experience” – Timothy Leary, Ralph Metzner si Richard Alpert drept coautori.  In acest text sunt descrise in detaliu multe aspecte ce trebuie neaparat cunoscute inainte de a aborda aceasta zona de cunoastere – experienta psihedelica.

Experientele mistice / psiho-spirituale produse de efectul substantelor psihedelice au sunt adesea criticate ca fiind inferioare si slab calitative in comparatie cu starile obtinute in ani de meditatie sau alte practici spirituale.  Aceste afirmatii nu au insa nici o baza solida, cei ce sustin acestea fiind cu precadere indivizi fara experienta sau vreun fel de cunostinte profunde in zona de cercetare a psihedelicelor sau in medicina alternativa ce foloseste substantele psihointegratoare cu real succes. Aceste persoane vad utilizarea a astfel de substante drept un lucru “rau” insa orice practicant al autocunoasterii si introspectiei stie ca “bine si rau” nu sunt decat termeni simbolici ai propriei perceptii.   Este studiat si cunoscut faptul ca fiecare individ rezoneaza cu un anumit tip de practica.

Mai multe despre aceasta tema se poate gasi in studiul realizat de Walter Pahnke – “Implicatiile LSD-ului si misticismul experimental”.

 

Ciupercile Magice – Evaluare Medicala

 

Psilocibina alaturi de alte substante psihointegratoare reprezinta o deosebita valoare medicala pentru un numar mare de probleme. In anul 1960 Dr. Timothy Leary si Dr. Richard Alpert conduc experimentul “Harvard Psilocybin Project” ce implica un set de studii medicale de evaluare a substantei in raport cu diferite afectiuni psihologice.   In anul 2000 au reinceput o serie de experimente ce indica faptul ca substantele psihedelice pot fi utilizate cu succes in tratarea anxietatii, depresiei, o gama variata de dependente, sindrom post traumatic etc.    In anul 2008, o echipa de cercetatori ai Institutului de Medicina John Hopkins publica un ghid de instructiuni pentru utilizarea responsabila si eficienta a psilocibinei si alte substante psihotrope pentru diferite afectiuni.

In anul 2010 este realizat un nou studiu legat de efectele pe termen lung si scurt ale psilocibinei dupa administrarea acestei substante diferitilor pacienti cu migrene, dureri de cap, suferind de anxietate si atacuri de panica, rezultatele fiind uimitor de satisfacatoare.

Majoritatea substantelor psihedelice sunt interzise in lume pe motiv ca nu o valoare medicala reala iar studiile realizate pana in acest moment nu sunt relevante. Din acest motiv, au fost interzise si studiile ce urmau sa se desfasoare intre anii 1970-2000. In anul 2011, in U.S.A. au fost in cele din urma permise de catre FDA proiectele de cercetare initiate de MAPS (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies).  Din aceste studii conduse de cercetatori de varf intr-un context medical profesional, reiese faptul ca psilocibina poate fi utilizata cu succes in tratarea SOC (Sindromul Obsesiv-Compulsiv) pe motiv ca substanta are proprietatea de a reduce nivelul receptorilor 5-HT-2A ceea ce determina scaderea sensibilitatii de reactie la serotonina.

Johns Hopkins Psilocybin Session

 

 

Ciupercile Magice – Chimie si Toxicologie

 

Unul dintre experimentele de laborator efectuate pe soareci a determinat doza letala de psilocibina, aceasta fiind estimata la 280 mg/kg.   Este cunoscut faptul ca psilocibina continuta de ciupercile magice reprezinta  doar 1% din greutatea acestora. Acest lucru inseamna ca o persoana obisnuita avand masa de 60kg, ar trebui sa consume 17kg de ciuperci  pentru a atinge doza letala, fapt foarte putin probabil de a se intampla.

Luand in considerare aceste dovezi, se poate afirma cu certitudine ca o supradoza de psilocibina este practic imposibila.

Alte seturi de studii arata ca utilizarea repetata a Ciupercilor Magice nu conduce catre dependenta  fizica iar afectiunile la nivel mental sunt practic inexistente.

In anul 2010 se efectueaza un studiu in care se compara nivelul relativ de risc la care utilizatorii psilocibinei se expun. Au mai fost testate alte 19 substante folosite ca droguri recreative, printre care alcool, cannabis, cocaina, extasy, heroina si tutun. S-a observat ca psilocibina este substanta care cu cel mai scazut nivel de risc  dintre toate acestea.

Mai trebuie notat faptul ca nu exista nici un studiu din care sa reiasa vreo legatura intre Ciupercile Magice si problemele la nastere, insa este recomandat ca tinerele mame sa stea departe de aceasta substanta, motivul principal fiind faptul ca in majoritatea tarilor este interzisa iar mamicila ar putea fi arestate pentru posesie.