Mara Howell traia clipe de nedescris datorita durerilor severe provocate de cancer. Avea 33 de ani.  Calmantele deja nu mai faceau fata. Le incercase pe toate, opioidele, metadona, nimic nu mai functiona. Si, de parca nu ar fi fost suficient, Mara  indura si masive stari depresive iar anxietatea atinsese cote alarmante. “ Oricat de mult incerca sa faca fata, boala o invaluia pe zi ce trecea. Exercitiile nu-i ameliorau starea iar antidepresivele nu ii aduceau vreun fel de liniste ” impartaseste mama sa.

 

article-1393988-0C644A1200000578-286_468x247

        O vreme au incercat terapiile pe baza de cannabis medicinal insa nimic de efect nu se intampla. Boala deja ajunsese intr-un stadiu avansat. Mama Marei, instructor de fitness si practicant al terapiilor alternative, a inceput sa presupuna ca starea fiicei sale si-ar putea avea cauza intr-o zona mai putin tangibila, o zona in care medicina conventionala nu ar si-ar fi dat acceptul de practica. A cautat raspunsuri, a cautat solutii.  Intr-un final a aflat despre terapiile alternative pe baza de substante psihedelice.  Mara auzise despre potentialul psihedelicelor in contextul de vindecare al mintii si trupului in cartea lui Aldous Huxley, “The dors of Perception” publicata de acesta in anul 1954.  Cartea descria propria experienta cu LSD a autorului in faza terminala a cancerului de care suferea.  De asemenea, Mara auzise despre aplicatiile terapeutice ale MDMA-ului si LSD-ului si de studiile in desfasurare pe pacienti in situatii similare ei.  Cu ajutorul asistentei care se ocupa de starea sa, a reusit sa intre in legatura cu Spitalul McLean, unde alaturi de o echipa de cercetatori, a intrat in programul de terapie asistata cu MDMA. In mod uimitor, durerile au incetat dupa prima sesiune.

       In cele din urma zile ale vietii sale, Mara a urmat si alte programe de terapie psihedelica cu substante precum LSD si psilocibina, compusul psihoactiv al “ciupercilor magice”.  Tratamentele au ajutat-o enorm. Durerile au disparut in totalitate. A reusit chiar sa coboare din patul de spital si sa se plimbe in parcul din apropiere. Mai mult decat atat, starea psihica a Marei s-a imbunatatit in sensul in care a capatat o intelegere profunda a fenomenului mortii, acceptandu-si pe deplin situatia. Parintii si personalul medical au fost uimiti de ceea ce vedeau.

“…era doar durere, durere si iar durere….nu conteaza ce faceam pentru ea. Si faceam tot ce se putea pentru a-i diminua aceasta durere. Nimic nu functiona. Eu cred sincer ca sursa durerii isi avea radacinile la nivelul subconstient. Faptul ca avea aproape 33 de ani si viata ei se apropia de final, o macina cumplit. Se pare ca psihedelicele au deschis noi porti ale perceptiei iar Mara a atins un nivel de bucurie, acceptare si liniste interioara de nedescris in ultimele zile ale vietii ei. ” ne impartaseste asistenta Marei.

Povestea Marei este doar unul dintre exemplele ce descriu potentialul terapeutic uimitor al psihedelicelor. Corect utilizate, pot deveni o unealta de mare ajutor, o modalitate extrem de rapida de a vindeca traume psihologice adanc inradacinate in sistemul nostru. Terapiile psihedelice sunt abia la inceput, cecretarile continua iar rezultatele sunt din ce in ce mai relevante. Daca studiile vor continua sa dea roade satisfacatoare, este foarte posibil sa avem parte foarte curand de modificari majore ale legislatiei vizavi de substantele psihedelice iar omenirea se va putea bucura de accesul la un nou tip de vindecare.

 

Aici avem un link catre blogul mamei Marei, in care povesteste mai multe despre experienta fiicei sale.