Substantele halucinogene sunt vechi de cand lumea si cu pot spune ca indeplinesc anumite nevoi sociale, au o anume valoare. Eu, personal, nu sunt un sustinator al fenomenului din simplul motiv ca, de mii de ani oamenii devin dependenti de experienta in sine. Poate suna foarte ciudat ce am sa spun. Aceste substante sunt capabile sa ofere experiente profund vizionare, dincolo de orice se poate intalni in aceasta lume insa experienta pe care oamenii o cauta de fapt este cea a meditatiei.

Meditatia ofera experienta reala in timp ce halucinogenele induc o stare similara, care ramane totusi o experienta a mintii, nu a intregii fiinte. Meditatia e dificila. Substantele sunt simplu de folosit. Dar atractia pentru astfel de stari vine dintr-o nevoie pur spirituala, interioara.

     2014-12-11-meditate   Omul este nesatisfacut de existenta sa fizica. Vrea sa stie mai mult. Vrea sa fie mai mult. Viata obisnuita i se pare o experienta plata, fara rost, astfel ca moartea apare ca singura modalitate de evadare. Nu exista pasiune, nu exista bucurie. Ba din contra, totul pare plin de suferinta, anxietate, boala, batranete si in final moarte. Doar un drum inevitabil de la leagan pana la mormant. Iar oamenii traiesc asa pentru ca sunt lasi. Altfel ar comite suicid. Insa nu au acest curaj si continua in acest fel care nu se poate numi viata. Nu exista culoare, nu exista dans. Doar un vast desert cat vezi cu ochii fara nici o oaza.

             Acesta este motivul pentru care oamenii au fost atrasi de halucinogene dintotdeauna. O modalitate temporara de usurare. Insa foarte putini au incercat meditatia. Iar acestia stiu ca la un anumit moment, substantele devin inutile. Omul devine imun. La inceput ofera experiente extraordinare, dar curand devin parte din chimia corpului.

Se pare ca in India, experimentele halucinogene sunt datate ca fiind cele mai vechi din toata istoria omenirii. Rigveda, cel mai vechi manuscris din lume si sursa Hinduismului vorbeste despre o anumita substanta, Somras. Rigveda este atestata ca avand peste 90.000 de ani vechime. Nimeni nu a reusit sa combata acest fapt pentru ca aceste date nu sunt logice. Daca ar fi fost logice ar fi putut fi combatute. Sunt de natura astronomica. In Rigveda, este descrisa o anumita combinatie de stele care, in acord cu cercetarile astronomilor moderni, s-ar fi intamplat cu aproximativ 90.000 de ani in urma.

Este clar ca cei ce au scris Rigveda au fost martori ai acestui eveniment. Iar astronomii afirma ca aceasta combinatie nu a mai avut loc de atunci. Rig-Veda

              De atatea mii de ani, hindusii accepta halucinogenele ca parte integranta a ceremonialelor religioase. Doar in timpul regimului britanic, aceste substante au creat probleme, insa britanicii nu au indraznit sa se opuna practicilor cu istoria cea mai veche din lume. Chiar si in copilaria mea, halucinogenele erau disponibile pretutindeni. Fiecare scoala hindusa le folosea, insa modul era unul pur stiintific.

              Substantele erau ingerate intr-o anumita cantitate, creau o anumita experienta, apoi, cand persoana incheia experienta i se spunea ca “aceasta a fost o iluzie experimentata de mintea ta datorita chimiei substantei.” ….“Vrei sa experimentezi asta si in realitate? Daca iluzia a fost atat de placuta, realizezi cat de mult poate insemna sa traiesti aceasta minune in viata ta de fiecare zi…”

“Starea produsa de substante se pierde dupa cateva ore si te intorci din nou la aceeasi experienta a unei vieti putrede. Dar daca ai invata cum sa accesezi aceasta stare in realitate, va fi a ta pentru totdeauna. Nu se va mai pierde. Nu va fi ceva care ti s-a intamplat, este ceva deja parte din tine.”

Acesta este motivul pentru care eu sunt pentru aceasta modalitate de a folosi halucinogenele. De fapt, cred ca aceasta este abordarea corecta mai ales in contextul omului modern, a lumii civilizate. Iar acum omenirea dispune de substante avansate, sintetizate care se pot purifica inca si mai mult. Putem produce substante fara nici un fel de efecte secundare. Putem produce substante care sa nu provoace dependenta. Putem introduce acestea in fiecare spital, in fiecare universitate, in fiecare departament de cercetare, alaturi de specialisti care sa invete oamenii cum sa faca trecerea de la halucinogene la meditatie.

A vorbi totusi despre meditatie ramane un simplu act verbal. Nu prin cuvinte se experimenteaza meditatia.  Iar halucinogenele au un rol extrem de util. Asa cum cuvintele pot descrie ce este meditatia, substantele pot oferi o stare similara cu cea a meditatiei, o stare in care se poate face initierea in meditatie. Meditatia este calea catre transformarea autentica care se poate trai fara nici un fel de dependenta sau ajutor.  Halucinogenele sunt doar o usa deschisa catre intelegerea ca viata nu se rezuma doar la acest teren plat, acest desert fara sfarsit.

Sub corecta supraveghere- medicala, meditativa- halucinogenele pot deveni o unealta de mare ajutor . Am spus ca sunt impotriva lor pentru ca, daca omul ajunge sa depinda de experienta psihedelica, atunci aceasta va fi o mare piedica in drumul catre descoperirea Sinelui. Iar omul ramane prins in fantezia halucinatiei. Iar pentru ca este o varianta accesibila, fara un efort prea mare de facut, va fi nevoie de doze din ce in ce mai mari si de repetitii din ce in ce mai dese.

De mii de ani oamenii folosesc tot felul de substante care modifica mintea. Moralistii, religiile, guvernele incearca sa le interzica insa niciodata nu reusesc. Si nu cred ca vor reusi vreodata. Singura cale catre reusita este cea in care, decat sa se incerce prohibitia, mai degraba sa fie incurajati oamenii de stiinta sa descopere substante psihedelice mai profunde, mai colorate, care sa ofere experiente extatice fara efecte secundare si fara dependenta. Iar acestea sa fie promovate in spitale, universitati, colegii, alaturi de indrumare si intr-un cadru controlat, in siguranta. Oamenii sa nu fie privati de libertatea de a experimenta ceea ce isi doresc, insa sa fie ghidati catre un proces autentic, catre ceva mult mai de insemnatate decat vreuo substanta poate produce. Doar atunci omul va putea face diferenta intre vis si realitate.  Doar atunci va reusi sa devina parte din procesul de crestere, sa prinda curaj, sa vada ca viata este mult mai mult decat un desert plat, fara sfarsit.

De ce sa nu i se dea omului ocazia sa experimenteze halucinatia ? Iar daca aceasta ii place, sa i se propuna ceva si mai puternic. Substanta substantelor. Eu il numesc meditatie. Cand descoperi meditatia, orice substanta devine inutila. Daca omenirea doreste sa se elibereze din capcana iluziei, meditatia este calea.

Aceasta paranoia in ceea ce priveste halucinogenele nu ajuta omenirea. Prohibitia lor nu va aduce vreodata schimbarea, de fapt, ele vor deveni mai atractive, mai dorite. In special de catre tineri. Cu uimire ma intreb daca omul va invata vreodata ABC-ul psihologiei. Aceeasi stupiditate ca in cazul mitului Adam si Eva. Nu mancati fructul acesta. E interzis. Iar asta functioneaza ca o invitatie, ca o provocare. De mii de ani, autoritatile actioneaza in acelasi mod.

In prezent avem disponibile multe substante cu efecte negative extrem de reduse, aproape inexistente. Sa luam exemplu LSD-ului. Intr-un cadru potrivit, intr-o stare potrivita, iti amplifica perceptia realitatii care devine minunata. Nu-ti provoaca nici un rau. Ba din contra, poti avea parte de experiente extatice, foarte profunde. Insa daca este experimentat pe un fond de panica si disperare, poate deveni un cosmar.  Totusi, nu este decat o iluzie. Daca nu stii cum este realitatea vei crede ca aceasta experienta este reala.  Ceea ce au dobandit Gautam Buddha, Kabir, Ramakrishna a fost real. Chiar si un om ca Aldous Huxley, unul dintre geniile generatiei sale, a crezut ca prin LSD poti avea aceeasi experienta ca Buddha sau ceilalti.

Daca nu stii ce e real, este clar ca nu iti dai seama care este halucinatia. Huxley nu avea experienta meditatiei. Nu cunostea ceea ce a cunoscut Buddha. Intr-adevar, a experimentat stari profunde, insa acestea dispareau odata cu efectul LSD-ului. Insa experienta lui Buddha si a celorlalti ramanea permanent. Zi de zi. Intreaga sa viata. Odata ce se produce, este acolo pentru totdeauna.

Huxley a fost fascinat de experienta sa, spunand ca LSD te poate conduce catre Samadhi, iluminarea suprema, capatul calatoriei. Iar o multime de oameni l-au crezut. Ei au crezut pe drept cuvant ca, daca prin LSD se poate ajunge la iluminare, ce rost mai are meditatia, mai ales ca nu exista vreo garantie ca vei fi in stare sa reusesti in acest fel.

Eu sunt impotriva halucinogenelor din acest motiv. Pot devia cautotorul de la calea catre Sine. Acesta ar putea crede ca a ajuns acolo unde trebuie, insa mainile sale vor fi goale. Pentru ca este doar un vis frumos.

Pe de alta parte, am o minte foarte stiintifica. As vrea ca halucinogenele sa fie permise, nu ilegale. Insa doar sub supraveghere si ghidare, ca o piatra de temelie catre meditatie. osho5

      Mai cred ca guvernele ar trebui sa se concentreze mai mult pe imbunatatirea calitatii acestor substante. Astfel, substantele de calitate proasta, mai nocive, vor iesi de pe piata. Nu e nevoie sa interzicem nimic pe lumea asta. Doar sa inventam ceva mai bun, mai ieftin. Cine isi va mai bate capul atunci cu marijuana, cocaina, heroina ? Pentru ce, cand, ceva mai bun si mai ieftin este disponibil la farmacie?  S-ar putea face programari la clinici specializate, unde doctorii pot supraveghea tot procesul, iar meditatorii pot ajuta in intelegerea experientei psihedelice. Se deschid niste usi. Astfel, meditatia poate deveni extrem de simpla.

   Ghidarea experientelor psihedelice este extrem de importanta. Sub influenta LSD, o stare extatica se manifesta iar momentele de claritate sunt foarte intense. Acesta este momentul cand cineva este deschis catre meditatie. Meditatia poate fi usor inteleasa si practicata in aceste momente. In aceasta stare, omul este foarte aproape de “trezirea spirituala”. Insa somnul este inca foarte dens. Acesta este momentul in care i se poate spune:  “Practica aceasta tehnica si cand efectul LSD-ului se incheie. Repet-o si vei reusi.”

In doar cateva sesiuni, oamenii pot fi ghidati catre meditatie si de indata ce meditatia este practicata si inteleasa, incepe sa isi faca efectul iar substantele nu vor mai avea nici un fel de importanta.

Toate eforturile cercetatorilor si guvernelor ar trebui directionate inspre a intelege faptul ca, daca halucinogenele au fost un aspect de maxim interes inca din cele mai vechi timpuri, aspect ce nu a putut fi oprit vreodata, inseamna ca probabil exista un motiv pentru asta. Exista o nevoie. Iar daca nevoia nu va fi indeplinita, substantele vor ramane centru de interes. Si acesta este un aspect distructiv. Iar cu cat guvernele se vor impotrivi mai mult, aceste substante vor deveni mai distructive. Insa asta nu inseamna ca nu pot fi utilizate in scopuri benefice. Pot reprezenta un mijloc, insa nu si finalitatea.

Daca speram sa traim un viitor fara abuzuri atunci omul trebuie sa invete sa devina meditativ. Este posibil. Daca un copil isi gaseste parintii meditand, va deveni curios si va vrea si el sa mediteze. Iar varsta copilariei este cea mai propice pentru meditatie, societatea nu l-a corupt inca. Inocenta exista inca.

Daca practica meditatiei ar exista in scoli, in universitati, substantele nu ar mai avea nici un fel de putere asupra tinerilor iar problemele de dependenta vor fi depasite fara nici o dificultate.