O calatorie incredibila prin spatiul interior

 

Cum ar fi daca ai putea controla atentia constient in timpul experientelor psihedelice?  Un roller coaster cognitiv s-ar putea declansa.

Acum 50 de ani, fostul profesor al Harvard-ului, Timothy Leary si colegii sai au conceput un eseu intitulat “ Programarea Experientei Psihedelice”.  In principiu, era vorba despre un material indrumator, care ajuta experimentatorii sa-si ghideze constient atentia in interior in timpul experientelor psihedelice, un fel de harta care ajuta la orientarea si gestionarea subiectivitatii.360_don_lattin_0105

Premisa de baza o presupune actiunea de a alege si organiza cu atentie ambianta, seturile de stimuli la care individul are sa fie expus in timpul cat se afla sub efectul substantelor sau plantelor  ce-i altereaza constiinta. Experiente profund revelatoare cu efecte psiho-integratoare  pot avea loc in acest mediu controlat.

Inca din cele mai vechi timpuri, plantele psihedelice au fost ingerate sub forma de sacrament in mai toate culturile. Cu toate acestea, caracterul ritualic, parametrii alesi cu atentie, par sa nu fie intelesi de publicul larg care experimenteaza starile alterate de constiinta.

Profesorul Richard Doyle, citeaza din lucrarile psihologului Stanislav Grof, denumind psihedelicele drept “amplificatori non-specifici ai constiintei ai caror efecte sunt extrem de sensibile in fata conditiilor initiale.” Adica ambianta in momentul inceperii experientei este extrem de importanta pentru integrarea cu succes acesteia.

Dupa cum explica Leary, efectele subiective ale psihedelicelor si a cannabisului sunt “constructii ale experimentatorului” in relatie cu conditiile initiale ale experientei, atat din punct de vedere al ambiantei cat si psihologic.  Nu exista un efect propiu al vreunei substante sau plante, psihedelicele nu fac altceva decat sa reflecte si sa amplifice seturile de credinte, tiparele de gandire si intelesurile contextuale ale subiectului ce experimenteaza, acestea continuand sa reverbereze in minte pe parcursul experientei.

Cercetatorul in domeniul psihedelicelor, profesorul Richard Doyle extinde aceasta idee, declarand: “ Devine din ce in ce mai curios… insusi limbajul folosit pentru a descrie experienta devine parte din experienta insasi. Cu alte cuvinte, cuvintele cu care descriem experienta modifica practic sensul si perspectiva acesteia intr-o bucla ce revine din nou si din nou…”.  Profesorul Doyle numeste psihedelice drept “tehnologii informationale” care actioneaza prin intermediul ghidarii atentiei constiente. Controland atentia, avem control asupra intregului camp al constiintei, astfel se poate influenta perceptia realitatii.

Psihedelicele sunt precum canalele media. Asa cum fiecare canal ofera stari diferite,  fiecare tip de “unealta psiho-integratoare” poate oferi un mediu specific pentru a analiza si programa mintea. Pentru a putea accesa cu succes aceste “universuri simbolice” din constiinta, este nevoie de activarea masinariei perceptiei, mecanismul fundamental al subiectivitatii insasi. cosmic-mind

Din nou, cand vorbim despre subiectivitate, vorbim despre atentie. Atentia este legatura dintre controlul constient si tiparele de reactiune deja create de sistemul psihologic sau ambianta experientei. Atentia este centrul constiintei.

Autoarea Diana Slattery mentioneaza ca, a avea controlul atentiei este o conditie necesara petru ca educarea, comunicarea interpersonala  sau divertismentul sa se produca. Controlezi atentia, controlezi constiinta.  Aceasta atentie este cruciala nu doar in cazurile starilor de constiinta alterata dar si pentru starile obisnuite. Prin tehnici de antrenament precum meditatia, introspectia, autoanaliza, putem dobandi controlul experientei vietii insasi, decuplandu-ne astfel de tiparele mentale reflexive, hartile mintii adanc inradacinate.

Ca un scurt rezumat putem nota :

  • experientele psihedelice sunt extrem de sensibile fata de context, parametrii initiali in care experienta debuteaza.
  • putem programa si directiona aceste experiente prin controlarea, alegerea constienta a parametrilor initiali.
  • prin intelegerea acestei sensibile legaturi dintre parametrii initiali si experienta psihedelica, se poate obtine un nivel profund de introspectie, de intelegere a tiparelor dupa care mintea functioneaza atat in starile de constiinta modificata cat si in starile obisnuite, cotidiene.

 

Parametrii initiali, contextul experientei, au abilitatea de a modela natura realitatii . Astfel, designul realitatii exterioare afecteaza tiparele de gandire atat in starile modificate de constiinta cat si in starile obisnuite.  Anne-Marie Willis, expert ontologic, denumeste acest fenomen “Designul Ontologic”. Conceptul este relativ simplu de inteles si se refera la faptul ca exista un constant proces de modelare intre realitatea exterioara noua si tiparele de gandire. Toate lucrurile care ne inconjoara si pe care mintea le-a conceput, orasele noastre, locuintele, uneltele, avioanele, dormitoarele, bucatariile, religiile, ne modeleaza inapoi. Totul se oglindeste inapoi in natura mintii. Designul este continuu si atotcuprinzator: ceea ce concepem si modelam ne modeleaza inapoi.

Autorul Steven Johnson vorbeste despre aceeasi idee :  “Gandurile noastre modeleaza spatiul inconjurator, iar spatiu ne intoarce favoarea. Ceea ce construim, ceea ce creem, ne recreeaza gandurile”.  Asa cum a spus Terrence Mckenna : “Devenim ceea ce vedem in jur” sau Nichita Stanescu:  “ Devenim ceea ce iubim”… reflecta aceeasi idee…suntem modelati de ceea ce modelam…

Intrebarea care se pune in acest caz este daca suntem constienti de acest lucru. Adevarul este ca nu prea acordam atentie. 63468_892995847439399_3288649348492139261_nCeea ce pot face psihedelicele este ca ne pot revela in atentia constienta aceste bucle intre alegerile noastre cotidiene si constiinta noastra alaturi de enorma LIBERTATE pe care o avem in a ne creea propria experienta de viata.  Libertatea interioara.

     Utilizand psihedelicele ca o unealta in a percepe si intelege efectele limbajului folosit, ale muzicii, ale arhitecturii, ale culturii asupra constiintei noastre, se poate  dobandi un grad sporit de constientizare al faptului ca avem abilitatea de a ne modifica experienta constienta cu ajutorul limbajului si al alegerilor creative. In acest mod invatam ca alegerile noastre determina in mod clar destinul individual si colectiv.  Modelez si de aceea devin.  Acum avem o alta intelegere a indemnului domnului Ghandi: “ Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume.”

 

 

 

La volanul constiintei

 

Din motiv ca psihedelicele determina modificarea perceptiei aproape instantaneu, motiv pentru care subiectii experimenteaza spontan disolutia ego-ului, iesirea din zona de comfort, dizolvarea inhibitiilor precum si abilitatea de a filtra sau ignora anumiti stimuli, devenind extrem de deschisi catre un nou nivel perceptiv ce poate conduce catre observatii neasteptate, conexiuni, revelatii, noi modele rezolutive sau epifanii. O ambianta potrivita poate fi un excelent modulator pentru acest nou nivel perceptiv.

Trebuie acordata o atentie sporita acestui aspect pentru ca intelegerea este cruciala pentru intregul proces de programare al experientelor psihedelice:  deschiderea si sugestibilitatea extrema a subiectului aflat in experienta psihedelica pot deveni factori decisivi ai transformarii, spre exemplu, se poate folosi un crescendo dintr-o portiune muzicala compusa de Hans Zimmer pentru a capata o noua intelegere despre natura Universului, atentia la o anumita opera de arta a lui Dali poate declansa patrunderea intuitiva in spatiul naturii umane, citind versuri ale lui Pablo Neruda poate zdrobi si reconstrui viziunea unei persoane despre notiunea de dragoste.

Incercati sa va imaginati revelatiile dobandite in 10 ani de sedinte de psihoterapie condensate intr-un singur moment de claritate pura, desavarsita. Acesta poate fi un mod  prin care, folosind cu atentie aceste substante intr-un context potrivit si avand informatii stiintifice si medicale, se pot dizolva mecanismele de aparare ale incapatanatului EGO, lasand loc posibilitatii de reprogramare a software-ului fiintei umane, proces pe care neurocercetatorul, filosoful si autorul John Lilly il numeste “ Programarea si Metaprogramarea Biocomputerului Uman”.  Implicatiile sunt fara de precedent in istoria stiintelor cognitive.

 

Tranformare Ontologica

 

Administrarea psilocibinei (compusul psihoactiv al ciupercilor magice) sau a cannabisului inainte de a urmari un film IMAX poate fi o experienta similara cu descrierea plina de imaginatie a Telescopului Spatial Hubble realizata de scriitorul Ross Anderson:  “ Imagini vii, profunde, noi tunele de legatura intre minte si “dincolo”, ca si cum timpul si spatiul ar fi supte de nervul optic”, o experienta pe care Anderson o numeste “nimic mai mult decat o trezire profunda a fiintei, o contopire cu TOT CEEA CE ESTE”.  Se poate prevedea un nou curent educational cu scop transformational in urmatorii ani, curent care poate duce rasa umana catre noi culmi ale experientei si evolutiei.

In lucrarile sale despre shamanism, Mircea Eliade descrie numeroase tehnici extatice utilizate in mod esential pentru meditatie si experimentarea Divinitatii.  Multe din culturile religioase ale lumii utilizau psihedelicele drept sacrament, alaturi de cantece si tobe, dansuri alegorice si meditatie.descărcare

In zilele noastre, o renastere a educatiei psihedelice are loc. Organizatii precum MAPS (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies) lucreaza alaturi de echipe de cercetatori si Guverne cu scopul de a investiga potentialul terapeutic al medicamentelor ca MDMA, LSD, psilocibina.  Rezultatele studiilor sunt extrem de favorabile. Institutul John Hopkins a realizat un studiu recent pe pacientii cu boli in stadiu terminal, ajutandu-i sa-si reconfigureze perceptia asupra fenomenului mortii.  Efectele psihedelicelor pot modifica radical hartile mentale, declansand noi perspective, noi moduri de intelegere a Imaginii Generale.

 

      Iarba este mai verde

 

Desi nu este inclusa in aceeasi categorie ca si LSD sau psilocibina, Cannabis-ul ajuta procesele de “cognitie si visare lucida” si “arhetipizeaza perceptia” scrie autorul David Lenson. Este probabil cel mai “bland” produs psihoactiv, si poate genera o experienta usor de gestionat. “Muzica familiara devine sublima, mancarea capata un gust mai placut iar atingerea sexuala este revelatoare. Lumea, viata, par neprihanite, noi, proaspete. Canabinoizii sunt molecule care au capacitatea sa transforme fiecare din noi in romantici trenscendentalisti“. Lenson mai scrie : “Fiecare lucru apare in forma cea mai aproape de prototipul clasei din care face parte. Un vas apare ca Ideea Platonica a vasului, un peisaj arata ca peisajele din tablouri iar un hamburger are gustul toturor hamburgerilor serviti vreodata”.

“Acest tipar de reconectare, de reconciliere a termenilor, relatiilor, conceptelor, este specific cannabisului. Se potriveste perfect ochiului estetic care experimenteaza cannabis inainte de a vizita muzeul Guggenheim”.

In ziua de azi, Statele Unite au atins un prag de acceptare generala a cannabis-ului, atat ca medicament cat si ca mijloc recreational. Si in acest caz, parametrii initiali joaca un rol foarte important, experienta cu cannabis fiind foarte sensibila fata de contextul in care se desfasoara. Subiectul poate beneficia extrem de mult sau poate experimenta stari total neplacute in timpul experientei, in functie de ambianta aleasa.  Modificand contextul cultural in care cannabis-ul este utilizat, se modifica natura experientei insasi.

 

             Modele de experiente si arta imersiunii

 

Dar ce se intampla cu cei ce utilizeaza psihedelicele in scop recreational si nu sufera neaparat de vreo afectiune ? La ce experiente senzationale sa se astepte pe masura ce fenomenul de legalizare continua sa se raspandeasca ?

David Lenson :  “O experienta psihedelica pozitiva poate confirma modelul colaborativ al constiintei, utilizatorii se raporteaza la tot ce reprezinta realitatea exterioara ca la un partener, contribuitor la procesul de creatie”.  Aceasta modificare a perceptiei creeaza tot felul de posibilitati, noi moduri de programare a experientei.LSDegoloss

     Experientele de imersiune, de adancire in neantul gandirii, dedicate mintilor deschise, experiente precum meditatii ghidate, sunete revelatoare, pot oferi un extaz cognitiv la cerere. Calatoria Eroului pe calea Iluminarii poate deveni accesibila la cerere, asemeni unui serviciu SPA dedicat creierului, conceput sa aduca beneficii cognitive, efecte transformative profunde, sa devina pentru spirit ceea ce SPA-urile de 5 stele reprezinta pentru corp.

     Am putea avea parte in curand de cinematografe cu camere de vaporizare pentru clientii care sa isi trateze creierele cu cannabis pentru o profunda experienta cinematografica. Teatrele experimentale si-ar putea incuraja participantii sa fumeze cannabis inainte de show, sa dobandeasca astfel un coplesitor simt al prezentei si interactivitatii, un sentiment asemanator celui trait de Alice in Tara Minunilor cand intra in gaura iepurelui. Posibilitatile pentru noi “roller-coastere cognitive” sunt nelimitate. La asta se referea teoreticianul Richard Glen Boire cand vorbea despre “libertatea cognitiva”.

     Dincolo de potentialul terapeutic, medical al acestor unelte cognitive, nu ar fi oare firesc sa avem libertatea de a ne testa perimetrul mintilor, sa fim partasi la propriile trairi intr-un mediu controlat, in siguranta ? Oare nu datorita indivizilor care au indraznit sa gandeasca diferit, specia noastra a dobandit cele mai mari inovatii ?

Se spune adesea ca realitatea este in stransa relatie cu perceptia- modifica perceptia si realitatea se va schimba. David Lenson mai scrie:  “Psihedelicele incurajeaza notiunea idealista care afirma ca, modificand modul in care perceptia este primita si procesata, individul are posibilitatea de a-si schimba propria lume”.

Poate ca e nevoie sa reanalizam vechile conceptii cu privire la substantele psihedelice. Poate ca avem nevoie de o noua poveste.

 

Dincolo de psihedelice: Superconcentrarea, motivarea, trairea potentialului maxim.

 

Depasind zona experientei psihedelice, apare necesitatea integrarii procesului….Cu ce ramanem din toate acestea?  Am primit mesajul, am procesat viziunile iar apoi… ??   Muti artisti, muzicieni, atleti de elita care si-au gasit calea (cu sau fara ajutorul psihedelicelor), vorbesc despre “trairea propriului vis”, un fel de superconcentrare si creativitate alaturi de o stare de “non-gand”, cel mai inalt nivel de experienta in care pasiunea, performanta si talentul se contopesc.

Autorul “Rise of Superman”, Steven Kotler si partenerul sau Jamie Wheal, fondatorii proiectului “Genome Flow”, lucreaza cu sute de companii in scopul de a-i invata pe angajati sa intre in starile cerebrale Theta, tipice meditatiilor calugarilor tibetani, obtinand astfel stari non-duale de incarcare mentala, concentrare si subiectivitate. Aceste stari permit criticului interior sa ajute la depasirea propriilor limitari, stari numite de autorul Gary Weber “fericirea de dincolo de ganduri”.

In recentul material TedX  “ Scurtatura in fluxul gandurilor”, Jamie Wheal spune ca sistemele noastre sunt asemeni strecuratorilor, golindu-se constant, insa marea majoritate dintre noi nu stim cum sa sustinem acest proces. Este foarte usor sa ne ridicam starea insa este foarte dificil sa ne mentinem la un nivel ridicat. Ne agatam de stare si ne blocam in loc sa invatam sa ridicam constant nivelul.

Practici precum meditatia, alegerea ambientului, autoanaliza si introspectia sunt modalitatile cele mai cunoscute pentru ridicarea nivelului. Proiectul “Flow Genome” aduce cateva imbunatatiri acestor tehnici.2014-12-11-meditate Influentat de tehnologiile de mapare a creierului alaturi de informatiile din domeniile neurostiintelor, proiectul ofera posibilitatea de superincarcare si descifrare a potentialului uman.

     Filozoful transumanist David Pearce spune ca nu ar trebui sa ne oprim aici. El militeaza pentru extinderea ariilor studiilor in domeniile psihofarmaceutic si neurostiintific, studii care ar putea aduce noutati, imbunatatiri in modalitatile de crestere a potentialului uman. Pearce face apel la utilizarea a astfel de bio si nanotehnologii pentru a imbunatati creierele Darwiniene, elevandu-le, mijlocind aparitia unei noi Constiinte Colective, de neconceput pana in acest moment de catre umanitate.

 

Sa inceapa Transformarea !