O experienta mistic-universala cu efecte de tranformative profunde poate fi produsa de compusul halucinogen continut in “ciupercile magice”, declara oamenii de stiinta ai Universitatii John Hopkins din Statele Unite. Se pare ca nu exista nici o diferenta intre starea indusa de substanta si experientele traite de adeptii diferitelor grupuri religioase raportate de-a lungul sutelor de ani. Acestea sunt “identice din punct de vedere descriptiv.”

Echipa de cercetatori incearca sa faca public adevarul evident, ignorat timp de zeci de ani datorita razboiului substantelor ilicite, cum ca potentialul medical al “ciupercilor magice” este extrem de important.Toate aceste declaratii au primit nenumarate critici din partea  liderilor principalelor miscari religioase.

Interesul fata de potentialul terapeutic la substantelor psihedelice ia amploare in toata lumea. In Marea Britanie, Colegiul Regal de Psihiatrie dezbate pentru prima oara dupa 30 de ani acest subiect. O alta conferinta ce a avut loc la Basel in Elvetia a reunit psihiatri si cercetatori in domeniu de pe tot mapamondul, pentru a discuta pe aceasta tema.

Psilocibina, compusul psihoactiv din “ciupercile magice” a fost substanta folosita de cercetatorii Insitutului Hopkins pentru un experiment extrem de relevant in acest sens. Un numar de 30 de voluntari de varsta medie cu interese spirituale sau religioase, au participat la doua sesiuni terapeutice controlate, la o diferenta de doua luni intre experiente.  Rezultatele au fost urmatoarele: O treime dintre acestia au descris experienta ca fiind cea mai semnificativa din viata lor, din punct de vedere spiritual. Doua treimi au declarat ca experienta face parte dintre primele cinci cele mai intense experiente traite vreodata.  Un numar de 17 indivizi au catalogat experienta cu psilocibina ca fiind in totalitate “traire mistica”, conectand-o cu momente importante din viata lor precum nasterea unui copil sau moartea parintilor, etc.  Toti participantii au raportat un nivel crescut de satisfactie psiho-emotionala in perioada imediat urmatoare studiului. Rudele, prietenii si colegii voluntarilor au confirmat acest fapt.

Studiul in discutie este unul dintre primele experimente relevante pentru noua disciplina a “neuroteologiei” – neurologia experientelor spirituale. Oamenii de stiinta au facut rapoarte amanuntite in jurnalul online de psihofarmacologie, declarand ca, desi neortodox, scopul lor este de a explora beneficiile substantelor halucinogene precum psilocibina.

Profesorul Roland Griffiths in cadrul departamentului de neurostiinte si psihiatrie al Institutului Hopkins, declara: “Ca si reactie al exceselor din perioada anilor ’60, cercetarile substantelor halucinogene au fost practic inghetate. Pana si eu eram sceptic din acest punct de vedere. Insa in conditii controlate, cu o pregatire si intelegere a parametrilor in discutie, se poate experimenta fara riscuri o asa numita traire mistica primara, ce poate conduce la transformari comportamentale deosebite ale unei persoane. Studiile din prezent reprezinta doar un mic pas din ceea ce speram sa devina o munca stiintifica de amploare ce va ajuta multi oameni. Psilocibina nu este toxica si nici nu provoaca dependenta spre deosebire de alcool sau cocaina  care fac ravagii in intreaga lume.”

Studiul a fost primit cu bratele deschise de Insitutul National pentru Abuzul de Droguri din Statele Unite al carui director, Charles Schuster, declara ca rezultatele pot fi considerate ca si punct de referinta pentru viitoarele domenii de cercetare in domeniul sanatatii.

Huston Smith, expert in studii religioase,  mentioneaza faptul ca experientele mistice sunt vechi “de cand lumea” iar incercarile de a induce aceste stari cu ajutorul plantelor psihoactive sunt notate in mai toate culturile antice precum Grecia, Egipt sau Amazonia. Acesta incheie spunand : “ Studiul institutului Hopkins este cea dintai dovada stiintifica si totodata cea mai riguroasa din ultimii 40 de ani a faptului ca trairile mistice profunde pot fi reproduse in conditii de siguranta in laborator. Potentialul este fantastic.”