Cercetatorii  inverseaza procesul imbatranirii in linia celulelor umane

 

Este vorba despre Sfantul Graal al medicinei: cum sa poate fi oprit sau chiar inversat procesul de imbatranire al celulelor. Tot mai multe echipe de cercetatori din intreaga lume incearca sa ajunga la un raspuns, studiind cam tot ce le pica in mana, de la viermi la cartite si multe alte cele.  Se pare ca o echipa din Japonia a reusit sa faca un pas inainte. reverse_aging

Defectele  mitocondriilor, asa-numitele ‘uzinele de energie’  ale celulelor, au fost pana acum asociate cu procesul de imbatranire propriu-zis, caderea parului, osteoporoza etc. Teoria mitocondriala este una dintre cele mai populare teorii cu privire la procesul de imbatranire iar aceasta presupune faptul ca mutatiile la nivelul ADN-ului prezent in mitocondrii ar fi motivul din spate.  Insa cercetatorii din cadrul Universitatii din Tsukuba, Japonia, au reusit sa demonstreze ca aceasta teorie nu este valida. Ei au observat ca aceste defecte nu se datoreaza mutatiilor ADN-ului ci mai degraba factorilor externi. Acestia au analizat  modul de functionare al liniilor celulare ale oamenilor in varsta, comparand observatiile cu cele ale modului de functionare a liniilor celulare provenite de la indivizi tineri.  Concluziile au fost fascinante. Nu exista diferente intre aceste tipuri de mutatii ale ADN-ului mitocondriilor celor doua tipuri de linii celulare. Rezultatele studiului au fost publicate in Science Reports.

Aceste descoperiri au dus pe cercetatori cu gandul ca este posibil ca asa numitii ‘factori epigenetici’ precum anumite proteine atasate ADN-ului mitocondrial, sa fie responsabile de aceste defecte, cauzand imbatranirea. Daca lucrurile stau asa, atunci ‘resetarea’ liniilor celulare in celule de tip stem ar putea elimina acesti factori epigenetici. Testand aceasta teorie pe liniile celulare provenite de la indivizi batrani, exact asta au descoperit. In mod miraculos, celulele batrane s-au transformat in celule tinere.

Cercetand anumite sectiuni ale ADN-ului ce ar fi putut fi influentate de acesti factori epigenetici, au descoperit doua zone care sunt responsabile cu producerea unui anumit amino-acid, denumit glicina. In continuare, au aplicat glicina liniilor celulare provenite de la o persoana in varsta de 97 de ani, timp de 10 zile, observand ca mitocondriile au recapatat abilitatea de a produce energie, iar unele defecte cauzate de procesul de imbatranire au inceput sa se inverseze.

In timp ce acest experiment a avut loc doar pe linii celulare si doar in laborator, cercetatorii s-au decis sa investigheze daca aceiasi factori contribuie la procesul de imbatranire in oameni, si daca acelasi procedeu poate fi utilizat pentru a opri sau inversa imbatranirea.

 

 

 

sursa : http://www.iflscience.com/