Exista foarte putine informatii disponibile despre proprietatile plantei cu origini africane, Tabernanthe iboga. Descoperita pe continental negru si introdusa in cultura moderna la inceputul secolului, efectele curative ale acestei plante au fost pastrate secret vreme de multi ani.  Motivele sunt inca necunoscute, insa toate indiciile conduc in directia industriei farmaceutice si a costurilor extreme de ridicate pentru tratamentele impotriva dependentelor.

1792877559

Tabernanthe Iboga

 

Iboga si compusii sai derivati precum ibogaina fac parte din lista  substantelor interzise de lege si incadrate la categoria “substante de  mare risc” datorita efectelor psihotrope pe care radacina acestei plante  le produce dupa procesul ingestiei.  Iboga este o planta utilizata in  context ritualic de nativii  Bwiti din Africa Centrala si de Est de multe  mii de ani, insa interesul cercetatorilor si a comunitatilor medicale a  fost atras catre aceasta planta abia in ultimii ani.

Bastinasii culturii Bwiti vorbesc despre Iboga cu mare respect, o planta ce induce viziuni profunde, activand zone ale creierului si producand modificari masive in chimia cerebrala.  Exista tot mai multe date stiintifice ce fac referire la efectele acestei plante in cazurile de severa dependenta de heroina, amfetamina, cocaine, alcool, nicotina, avand de asemenea rezultate promitatoare in tratamentele de tip psihiatric.

 

 

Insa, la fel ca si alte plante cu potential terapeutic enorm, Iboga este tinuta inca sub controlul strict al legilor in vigoare iar studiile despre potentialele efecte benefice in cazurile de dependeta sau alte afectiuni psihiatrice sunt tergiversate, intarziindu-se astfel posibilitatea de a aduce noi remedii la dispozitia milioanelor de oameni aflati in suferinta.

 

Extras, tradus si editat de Manolescu Francisc