Studiile stiintifice ne deschid deseori usi catre noi descoperiri . Cateodata, redeschid usi inchise cu mult timp in urma. De curand a fost publicat rezultatul celui dintai experiment controlat cu LSD dupa 40 de ani de la ultima tentativa de acest fel de catre Institutul de Psihiatrie Experimentala din Santa Cruz.

Studiul a fost facut public in cadrul “Journal of Nervous and Mental Disease” – un jurnal de specialitate, iar rezultatele au fost urmatoarele: LSD, administrat intr-un cadru controlat, sub observatie medicala, diminueaza anxietatea pacientilor ce se confrunta cu afectiuni letale. Cu toate ca numarul voluntarilor a fost relativ scazut-12 indivizi- rezultatele studiului ofera  argumente rationale convingatoare asupra beneficiilor acestui drog-medicament stigmatizat.

“Acest studiu este istoric si marcheaza renasterea investigatiilor in domeniul psihoterapiei asistate cu LSD” – declara Rick Doblin directorul executiv al Asociatiei Multidisciplinare pentru Studii Psihedelice, care a sponsorizat studiul in discutie.

LSD -lysergic acid diethylamide-  poate aduce enorme beneficii terapeutice, acest lucru este cunoscut inca din anul 1949 cand au fost initiate cele dintai experimente cu substanta psihoactiva. Pana in anul 1965, mai mult de 1000 de studii publicate sustin aceasta ipoteza. Substanta a fost utilizata pentru a trata dependentele si a reduce anxietatea, depresia si durerea pacientilor bolnavi de cancer, alaturi de programe de consiliere psihologica de specialitate.  Insa datorita abuzurilor, in anul 1966 LSD a fost interzis in Statele Unite iar exemplu au luat toate celelalte tari ale lumii.

Noul studiu reafirma adevarul descoperirilor de acum 40 de ani. Cercetatorii au recrutat 12 pacienti care se confruntau cu anxietatea provocata de boala in stadiu terminal.  Unui numar de 8 pacienti le-a fost administrat un tratament ce implica terapie asistata psihoterapeutic cu LSD in timp ce ceilalti 4 au servit drept referinta pentru studiu, oferinduli-se un placebo in timpul tratamentului.   LSD a ajutat in stimularea unei profunde stari psihedelice, permitand pacientilor sa atinga un nivel de perceptie extrem de fin.

“Experienta mea cu LSD m-a ajutat sa-mi recapat increderea personala pe langa o multime de alte revelatii. Mi-a oferit un moment nepretuit in care am realizat ca Universul nu este o capcana ci mai degraba o revelatie de nedescris, o neasemuita frumusete si complexitate. ” declara unul dintre participantii la studiu.

Este clar faptul ca aceste rezultate sunt departe de a fi concluzive, experimentul fiind mai degraba considerat de cercetatori drept o investigatie preliminara in domeniul terapiilor psihedelice.  Acestia spera ca eforturile lor sa incurajeze si alte echipe de exploratori entuziasti sa priveasca dincolo de stigmatul asociat de societate LSD-ului si sa investigheze potentialul medical al acestei substante.