Cativa dintre cei mai celebri oameni de pe planeta utilizeaza LSD si alte substante psihedelice, in doze extrem de mici, rezultatele fiind cel putin interesante. Unul dintre acestia, cercetatorul pionier in domeniul psihedelicelor, Dr. James Fadiman, a studiat LSD-ul timp de multe decade, oprindu-se in anul 1966, cand substanta a fost declarata ilegala in Statele Unite.  james-fadimanDr. Fadiman s-a oprit, cel putin la suprafata, retragandu-se catre o viata linistita, fara aparitii publice sau publicatii de specialitate.  Insa in anul 2010 publica lucrarea sa de o viata, The Psychedelic Explorer’s Guide, un extraordinar compendiu stiintific cat si un manual de utilizare pentru exploratorii mintii.

Cartea trateaza subiecte precum iluminarea spirituala, in doze mari, sau imbunatatirea creativitatii si productivitatii la doze mici. Un alt subiect, destul de necunoscut publicului larg, trateaza termenul de microdoza. Microdozajul se refera la cantitati extrem de mici de substante psihedelice, atat de mici incat efectele asociate nu sunt sesizate direct, ci mai degraba sunt subperceptuale, in timp ce subiectul isi poate continua activitatile zilnice. Reteta doctorului Fadiman a fost urmata de multi, de la oameni de afaceri la atleti sau membri ai institutiilor publice, inregistrandu-se rezultate extrem de benefice .

     Pentru a experimenta disolutia ego-ului (experienta transcedentala) cu LSD, o doza de 400 mcg sau chiar mai mult, este necesara. Pentru a explora aspecte ale sinelui interior, 100-200 micrograme sunt suficiente, pentru rezolvarea creativa de probleme se recomanda 75-100 micrograme in timp ce microdozele se refera la 10-15 micrograme.microdosing-lsd Dr. Fadiman mai recomanda doze de 0.2-0.5 grame de ciuperci magice (aproape o cincime de doza obisnuita) sau 50-75 micrograme de mescalina.

     In anul 2010, Dr. Fadiman a initiat un studiu, evident, ilegal, legat de microdoze. Neputand sa isi desfasoare activitatea intr-un laborator, a utilizat o retea de voluntari care si-au administrat microdozele obtinute pe cont propriu, sub indrumarea directa a doctorului. Subiectii si-au monitorizat rezultatele experientei, trimitandu-i lui Fadiman rezultatele prin mail. Rezultatele au fost extrem de interesante.

     ‘Microdozele sunt cu totul altceva,’ explica Dr. Fadiman, ‘asa cum a declarat un cunoscut, pietrele nu mai sclipesc, nici macar un pic. Dar ceea ce au raportat oamenii la finalul zilei, suna ceva de genul …  A fost o zi fantastica…stii…genul acela de zi in care toate merg struna…  o sarcina pe care in mod normal nu suportai sa o faci mai mult de 2 ore, acum o faci timp de 3-4 ore. ..te simti bine, echilibrat, creativ…. o zi minunata.’  Acestea sunt descoperirile lui Fadiman.

     Patricipantii la studiu au functionat in parametri normali atat la serviciu cat si in relatiile zilnice, insa cu un flux sporit de concentrare, claritate emotionala si creativitate. Unul dintre subiecti, un terapeut a declarat ca microdoza l-a conectat cu ‘centrul sau de echilibru si frumusete’ in timp ce un muzician a declarat ca a fost in stare sa auda mult mai bine si sa reproduca mult mai coerent muzica.

In cartea sa, este descrisa experienta subiectului ‘Madeline’ al carui raport suna asa: ‘microdoza de 10 micrograme de LSD mi-a permis sa ma concentrez mai bine, sa imi deschid inima, sa obtin rezultate excelente si inovative in timp ce am ramas total integrata in rutina zilnica. Prezenta, coerenta gandurilor si acuitatea vizuala sunt mult sporite decat in mod normal. ’  Rezultatele nu au putut fi analizate de o echipa profesionista de cercetatori, insa sunt extrem de sugestive.  ‘Tocmai am primit un raport din partea cuiva care face asta de 6 saptamani si ma inteaba daca ar exista motive temeinice sa se opreasca,’ declara Fadiman.

     Printre participantii la studiu se numara oameni din categorii de varsta si cu preocupari extrem de variate. O batranica de 65 de ani, mica intreprinzatoare din San Francisco, declara ca reteta pe care o foloseste, i-a schimbat complet viata. 363863773_950f14440d_o‘Nu caut experiente transcedentale sau mistice, vreau doar sa am o zi plina, creativa, in care sa-mi fac treaba cat pot de bine. Impreuna cu colega mea de lucru, luam o data la ceva vreme, cate o microdoza de ‘ciuperci magice’ cu ciocolata. Dispozitia mi se modifica pe intreaga perioada a zilei fara vreun efect advers,’ declara ea.

      James Oroc, un cunoscut autor si jurnalist de investigatie, a publicat recent un studiu in care face cunoscuta o alta zona de activitate in care microdozajul are un randament sporit. Intitulat ‘Psihedelicele si Sporturile Extreme’, monograful sau lauda efectele microdozajului pentru atletii care se declara extrem de multumiti de randamentul lor, raportand ‘echilibru emotional, forta si rezistenta, si imbunatatiri la nivel cognitiv.’

     ‘Potrivit rapoartelor persoanelor care practica sporturile extreme in combinatie cu LSD de peste 40 91ee9a2252224b8b151495f4821b68cdde ani, reflexele se imbunatatesc extrem de mult iar echilibrul si concentrarea ajung aproape de perfectiune, uneori ajungand sa experimenteze asa numita ‘vedere de tunel’, stare in care toate simturile sunt activate la maximum. Este cunoscut faptul ca LSD are o reputatie legendara deja in randurile practicantilor de sporturi extreme,’ declara Oroc.

     Pana si parintele LSD-ului,Albert Hofman, pare sa fi fost un fan. In cartea sa, Dr. Fadiman specifica faptul ca insusi Hofman utiliza microdoze de LSD in ultima parte a vietii sale, spunand ca ‘ar fi ajuns sa fie un inlocuitor de succes pentru Ritalin (n.a. stimulant pentru SNC utilizat in cazurile ADHD), daca nu ar fi fost atat de rapid interzis.’

     Pentru psihonauti insa, nu este o varianta foarte utila de a experimenta planurile astrale, fiind mai degraba un stimulent care sa te ajute sa iti imbunatatesti ziua. Pentru mai multe informatii legat de microdozaj, forumul Reddit sta la dispozitia tuturor, iar pentru cei ce vor sa incerce, va fi o problema. Psihedelicele sunt inca ilegale, sursele fiind destul de greu de accesat.

 

 

Extras, tradus si editat de Manolescu Francisc