Spre deosebire de alte tipuri de tratamente cu o rata scazuta de succes, terapiile asistate cu substante psihedelice sunt concentrate in exclusivitate in jurul contextului emotional in care anumitul tip de  dependenta/afectiune isi face aparitia.p02trhd2

     Tom Roberts, profesor de psihologie in cadrul Northern Illinois University, co-editor al publicatiei “Medicina Psihedelica” , declara :  “Ceea ce face ca terapiile psihedelice sa fie atat de eficiente este faptul ca permit gandurilor, ideilor, amintirilor negative sa iasa la suprafata, sa fie constientizate de catre pacient. Cu indrumare din partea unui specialist in sanatatea mintala. De indata ce emotiile negative sunt eliberate, pacientul nu mai simte nevoia sa se descarce intr-un fel anume, iar dependenta de orice fel dispare .”

     Terapiile psihedelice utilizate in cazurile de dependenta reprezinta un paradox pentru cunoasterea conventionala legata de abuzul de droguri, care suna in felul urmator:  daca, conform legislatiei in vigoare in majoritatea tarilor lumii, substantele ilegale fac rau indivizilor, cum e oare posibil sa se trateze dependenta de o substanta cu ajutorul altei substante ce se pretinde a fi un drog periculos ? Datorita acestui mod obtuz de a privi lucrurile, miraculoasele efecte de vindecare ale substantelor psihedelice sunt ascunse publicului larg, in ciuda nenumaratelor dovezi si studii ce demonstreaza acest fapt.

Medicina traditionala a popoarelor indigene de pe tot mapamondul utilizeaza diferite substante psihedelice de mii de ani. Ayahuasca si Peyote au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru a trata afectiuni de tot soiul, incepand de la durerile de dinti, reumatism, diabet, raceli, afectiuni ale pielii, ochilor, paraziti intestinali pana la complexe dezechilibre  psiho-emotionale si dependente devastatoare.addiction

Capacitatile de vindecare ale substantelor psihedelice au fost facute cunoscute si lumii moderne de cateva decade. In anul 1954, doi prestigiosi chimisti, D.W. Woolley si E. Shaw, publica in revista “Science” un articol in care este dezbatut subiectul hormonului serotonina care, afirma acestia, reprezinta principalul motiv al afectiunilor mintale majore. Cele mai importante dintre acestea sunt depresia, dependenta de droguri si alcoolismul.  Woodley si Shaw confirma printr-un studiu realizat ulterior ca, cel mai puternic manipulator cunoscut al serotoninei este LSD (acid lisergic dietilamid) datorita structurii sale chimice uimitor de asemanatoare.

Spre finalul anilor 50, binecunoscutul “apostol” al LSD-ului, Alfred Matthew Hubbard a inceput raspandirea informatiilor legate de potentialul terapeutic al moleculei.  Alaturi de Aldous Huxley, o alta figura marcanta printre intelectualii psiho-exploratori ai vremii, Hubbard imparte mostre multor cercetatori si oameni de stiinta  printre care Abram Hoffer, Ross Mclean  si Humphrey Osmond. Prin acesti pionieri ai medicinei psihedelice, la Standford University se incep cercetarile orientate catre potentialul terapeutic al LSD-ului in tratamentul alcoolismul.

Mai tarziu, Stanislav Grof isi incepe proiectele de terapie tratand dependentii de pe strazi in timp ce Timothy Leary conduce cateva proiecte de terapie asistata cu psilocibina, subiectii fiind alesi din randurile detinutilor.  Insusi Even Bill Wilson, fondatorul proiectului Alcoolici Anonimi, este fascinat de efectele LSD-ului, promovand substanta drept “un portal catre trezirea spirituala”.

In termenii medicinei psihedelice, starea sub influenta substantelor este denumita “eveniment transcedental psihedelic” sau “trip”  si este caracterizata ca fiind “ o stare energetica elevata, de relativa eliberare a mintii din tiparele obisnuite de gandire, eliberare de griji, invinovatire si anxietate, eliberare de traume ale trecutului.  Se instaleaza o predispozitie catre empatizare, apropiere emotionala ”. Perioada de dupa experienta psihedelica este denumita “afterglow” si poate dura intre o saptamana si o luna, efectele dizolvandu-se lent, lasand insa  loc amintirilor ce continua sa aibe un efect puternic asupra atitudinii si comportamentului pacientului.

Studiile continua si acum, dupa 40 de ani, iar medicina psihedelica incepe sa-si faca loc printre ramurile medicinei traditionale. Rick Doblin, fondatorul MAPS (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies) declara : “Putem sustine cu tarie ca medicina psihedelica poate  insemna vindecare miraculoasa. Intr-adevar, potentialul accelerat de vindecare al terapiilor psihedelice asistate exista, insa aceasta survine doar in cazul indivizilor ce au curajul sa-si priveasca conflictele interioare cu sinceritate si dorinta de schimbare”.