Conform celor mai recente studii ale neurocercetatorilor de la Imperial College London, psilocibina, compusul psihoactiv aflat in Ciupercile Magice, determina amplificarea conexiunilor intre diferite zone ale creierului, conexiuni care in mod obisnuit nu au loc.  Echipa de neurocercetatori a analizat datele oferite de FMRI (aparat de imagistica prin rezonanta magnetica) pentru doua grupuri de voluntari, primului grup administrandu-i-se o doza scazuta de psilocibina.

Acestia au descoperit ca principalul efect a fost acela de a se stabili noi conexiuni intre zone ale creierului, conexiuni care in conditii obisnuite au loc doar in starea cerebrala theta (stare asociata visarii).

“Putem specula cateva implicatii ale unui astfel de fenomen. Un posibil efect auxiliar ale acestei comunicari extraordinare intre parti ale creierului il reprezinta fenomenul de sinestezie.”  – ce ofera experienta suprapunerii a doua sau mai multe simturi, ca de exemplu, anumite sunete pot avea gust, unele mirosuri pot fi asociate cu anumite culori etc…

Cercetatorii cred ca aceasta descoperire ii poate conduce catre stabilirea a noi metode de tratamente eficiente impotriva depresiei sau moduri de a ajuta pacientii cu diferite forme de dependenta (alcool, tutun, heroina etc…), prin formarea de noi conexiuni cerebrale.

“Intr-un creier obisnuit, se petrec multe lucruri simultan. Nu stim cu precizie ce se petrece sau ce factori determina anumite functii. De aceea, incercam sa tulburam putin starea obisnuita de functionare, sa vedem ce se intampla” declara Giovanni Petri, co-autor al studiului.

 

(extras din Wired  nov 2014)