Ketamnia, o substanta psihoactiva binecunoscuta in randurile ‘party-people’ sub denumirea de Special K, a intrat serios in atentia companiilor farmaceutice.  Folosita ca si anestezic pentru oameni si animale, substanta a dat randament, dovedindu-se eficienta si in tratamentul tulburarilor bipolare, depresiei si a comportamentului suicidal.

Surprinzator este faptul ca ketamina, spre deosebire de alte antidepresive, functioneaza extrem de rapid. In cazul depresiei, starea este inlaturata in mai putin de doua ore. “ A spulberat toate notiunile noastre despre antidepresive” declara psihiatrul James Murrough din cadrul Spitalului Mount Sinai din New York.

Companiile farmaceutice au inceput cursa pentru a patenta substanta sub forma de diverse medicamente in timp ce echipele de cercetare  incearca sa inteleaga intregul potential si totalitatea efectelor asupra creierului. Un numar tot mai mare de clinicieni prescriu pacientilor (neoficial) ketamina in timp ce altii isi pun inca intrebari legat de efectele pe termen lung, inca necunoscute in totalitate.

Thomas Insel, director al Institutului National pentru Sanatate Mintala (NIMH USA) declara: “…sunt surprins sa vad cat de bine a fost primita ketamina in randurile pacientilor …. asta arata cat de multa nevoie are societatea de medicatii pentru depresie. In ultimii ani, statisticile arata ca nu s-a facut un progres notabil in tentativele de a trata depresia.”

Cele mai cunoscute antidepresive de pe piata medicamentelor au drept tinta activarea serotoninei si a noradrenalinei  in timp ce ketamina actioneaza asupra receptorului NMDA, component al sistemului glutamatergic, implicat in procesele cognitive. Pana la momentul studierii ketaminei, nu se stia ca acest sistem este implicat in manifestarea diferitelor forme de depresie.

In anul 2013, grupul de cercetare a Dr. Murroughs a publicat un studiu foarte relevant avand drept subiect tratamentul ‘fara prescriptie’ cu ketamina in cazuri de depresie severa. Dintr-un grup de 73 de participanti care utilizasera deja cateva tipuri de antidepresive, starea depresiva  s-a diminuat in mai putin de 24 ore de la administrarea medicatiei pentru 64% dintre ei. Un al doilea grup a primit sedativul midazolam, iar efectele de reducere a simptomelor s-au manifestat doar in 28% dintre acestia (studiu dr. Murrough). Echipa de cercetatori lucreaza in prezent pentru a crea harti ale creierelor pacientilor aflati sub tratamentul cu ketamina, notand astfel efectele pe termen lung ale acestuia.

Kyle Lapidus, psihiatru in cadrul Universitatii Stony Brook din New York, este unul dintre clinienii care recomanda deja (‘fara prescriptie’) ketamina pacientilor sai. El declara ca “in doze scazute se produce un efect disociativ, sunt percepute stari ‘in afara corpului’, iar totul se incheie inmai putin de o ora. In doze ridicate, utilizatorii ocazionali au raportat stari de dezorientare insotite de halucinatii, denumite si ‘K-hole’ in randurile acestora.”

Din ce in ce mai multe companii farmaceutice spera sa profite de pe urma acestor descoperiri, incercand sa patenteze variatii ale ketaminei pentru tratamentul depresiei. In anul 2013, un spray nazal continand analogul esketamina, a primit din partea US FDA dreptul de a putea fi folosit legal in terapii, iar compania producatoare planuieste sa faca publice anul acesta rezultatele primului studiu pentru un numar de 200 de pacienti.

O alta companie farmaceutica a facut public un studiu pentru 386 persoane carora li s-a administrat un alt analog al ketaminei cunoscut drept GLYX-13 (GLYX-13 info). Studiul prezinta succesul medicamentului in tratarea depresiei, fara ca pacientii sa raporteze efecte secundare sau halucinatii. In asteptare se mai afla studii pentru alte cateva medicatii analog ale ketaminei, Decoglurant fiind unul dintre acestea (Decoglurant info).

O alta zona de actiune in care ketamina s-a dovedit a fi benefica, o reprezinta prevenirea comportamentului suicidal.  Dr. Carlos Zarate de la NIMH USA declara ca “in loc sa fie internati timp de saptamani intregi in institutii de specialitate extrem de costisitoare, persoanele care tocmai au avut o tentativa de suicid ar putea fi tratate cu ketamina, si eliberate de sub observatie in cateva zile sau chiar ore.”  Dr. Zarate a observat ca, in cazul pacientilor sai, ketamina a avut un efect specific de a estompa tendinta suicidala (vezi studiu). El trateaza in prezent aproximativ 50 persoane. Alaturi de echipa sa, Zarate va demara in curand un studiu mai complex, care are in vedere scanarea activitatii cerebrale a indivizilor ce au avut tentative de suicid si au utilizat tratamentul cu ketamina si compararea rezultatelor cu cele ale subiectilor care sufera de depresie insa nu au atentat la suicid, sperandu-se astfel a se afla mai multe despre cum functioneaza creierul unui sinucigas.