Phil Wolfson este un psihoterapeut ce a trecut prin socul de a-si pierde fiul in varsta de 16 ani in fata devastatoarei boli – leucemie, in urma cu 30 de ani. El a scris o carte despre experienta de a  asista la decaderea graduala a starii de sanatate a unicului sau copil, aflat in perioada adolescentei la acea vreme.   Experienta sa personala l-a pus in ciudata situatie de a avea prea multa experienta atunci cand lucreaza cu pacienti ce se confrunta cu cazuri de pierderi devastatoare, anxietate, simptome ale PTSD (sindrom post-traunatic) ce pot aparea adesea alaturi  de instalarea bolilor ce ameninta in mod direct viata pacientilor.

 

Phil declara :  “ Lucrez cu foarte multi oameni, nu doar cu cei ce si-au pierdut copiii, dar si cu cei ce se confrunta cu boli al caror tratament este extrem de dificil . In timp, am dezvoltat o mare sensibilitate  si extrem de multa motivare de a continua in aceasta directie, mai ales de cand mi-am pierdut fiul, in anul 1984. ”

 

Programul dr. Wolfson este unic din multe puncte de vedere, unul dintre acestea reprezentandu-l integrarea terapiilor psihedelice in practica sa. In anii ’80, inainte ca substanta sa fie interzisa, Wolfson era unul dintre terapeutii ce utiliza cu succes MDMA (numit si ecstasy sau molly) ca si facilitator in sesiunile sale de psihoterapie.   Rezultatele erau surprinzator de benefice la acea vreme, dar pentru motiv ca din ce in ce mai multi oameni incepusera sa-l foloseasca ca si drog recreativ, Guvernul SUA a fost nevoit sa-l catalogheze ca substanta interzisa incepand cu anul 1985.  Multi dintre terapeutii ce utilizau MDMA la acea vreme, lupta inca de atunci sa aduca substanta in legalitate pentru scopuri medicale.

 

Spre deosebire de terapiile obisnuite in care pacientii incheie programul in cateva zeci de minute, terapeutii ce lucreaza cu MDMA, sunt alaturi de pacienti oricat este necesar pentru a rezolva cazul. Wolfson declara :  “Atunci cand practici terapia asistata cu MDMA sau alt tip de substanta psihedelica, este necesar sa ramai alaturi de pacient oricat este nevoie, dedicat scopului de a-l ajuta sa-si depaseasca problema.  Poate dura 3,4, 5 ore pentru ca acesta sa se vindece .. ”

 

Acum, dupa 30 de ani, dr. Wolfson planuieste sa reintegreze in programul sau terapia cu MDMA.  El va face parte din echipa propusa pentru un nou studiu de asistare psihoterapeutica ce va avea loc in Marin, California, studiu finantat de Organizatia Non-Profit MAPS (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies. Subiectii sunt 18 adulti diagnosticati cu boli incurabile sau boli ce le ameninta viata, avand asteptari de supravietuire de pana la maximum 9 luni. Acestia sufera in prezent de anxietate datorata socului produs de apropierea momentului mortii. Studiul va incerca sa stabileasca abilitatea MDMA-ului ca si catalizator de a reduce semnificativ simptomele psihologice ale pacientilor.   Studiul face parte dintr-o serie de studii clinice aflate in faza II ce au ca obiectiv repunerea in legalitate a MDMA-ului in scopul de a asista sesiunile de psihoterapie.

 

“Vrem sa ajutam oamenii …vrem sa le oferim sansa de a intelege ce au de facut cu viata lor acum, cand mai au atat de putin de trait. Protocolul studiului explica faptul ca, una dintre tintele terapiei asistate cu MDMA este de a ajuta pacientii sa capete o perspectiva mai clara asupra fenomenului mortii. Vrem sa oferim posibilitatea pacientilor ce se confrunta cu boli in faza terminala, sa infrunte experienta cu demnitate, dragoste, creativitate si bunavointa.” declara dr. Wolfson.

 

Anterioarele studii realizate de MAPS s-au dovedit a avea reultate foarte promitatoare. Pana in anul 2014, MDMA a fost administrat uniu numar de 1080 de pacienti aflati in faza I si II a studiilor.  S-a dovedit ca substanta are o aplicatie terapeutica extrem de benefica pe termen lung, la 41 de luni dupa tratament beneficiile terapiilor inca persistand. Studii similare se desfasoara in acest moment in tari precum Spania si Elvetia, printre subiecti aflandu-se veterani de razboi, ofiteri de politie,  persoane abuzate sexual.  Rezultatele sunt de asemenea foarte satisfacatoare

 

Mai multe detalii despre proiectele MAPS pot fi gasite pe website-ul organizatiei (www.maps.org) .

 

Wolfson declara ca este extrem de motivat de posibilitatea de a readuce MDMA-ul in legalitate mai ales ca acest lucru ar ajuta la incheierea Razboiului Drogurilor care nu face decat sa promoveze utilizarea  substantelor intr-un mod nesigur, fara asistare specializata.

 

“Ador munca mea si gasesc terapia asistata cu MDMA ca fiind extrem de benefica, sunt foarte motivat sa readuc acest fapt la suprafata.  Ceea ce avem nevoie in acest moment este un mod diferit de a aborda aceste substante.  Iata un adevar :  in anul in care MDMA a fost interzis, numarul consumatorilor a crescut de la cateva sute la zeci de mii. Legalizarea substantelor psihedelice  ar spori eficienta terapeutica, iar metodele de a educa utilizatorii asupra modului de utilizare , ar fi disponibile  la o scara mult mai larga .  Astfel, lumea ar deveni mult mai constienta de implicatiile reale ale experientelor psihedelice, numarul infractiunilor s-ar reduce masiv,  iar oamenii nu s-ar mai duce la inchisoare pentru ca au indraznit sa-si exploreze mintea si sufletul ” declara dr Wolfson.