Multi pacienti dintre cei care utilizeaza cannabis medicinal prefera sa nu fumeze planta, datorita efectelor negative pe care fumatul le are asupra sanatatii. Atunci cand se fumeaza, canabinoizii activi ajung
la creier in cateva minute. Medicamentul este absorbit in plamani si apoi ajunge direct la creier, in sistemul circulator. Acelasi efect poate fi obtinut si cu ajutorul unui vaporizator, acesta din urma fiind mai sigur decat fumatul materiei vegetale.

 

understandingtinctures4 De vreme ce efectele cannabisului sunt atat de rapide, pacientii pot inhala o data la 1-2 minute.  Cannabisul poate fi si ingerat. Acesta este absorbit in organism in alt mod decat in cazul fumatului sau al inhalarii. Medicamentul este procesat mai intai de ficat, care transforma unii canabinoizi, ca de exemplu THC delta-9 si delta-11. In acest caz este nevoie de o cantitate de peste 4 ori mai mare pentru a obtine acelasi efect ca in cazul fumatului si al inhalarii.

Tincturile au ca scop rezolvarea problemelor ce tin de  livrare si dozaj. Majoritatea tincturilor pot fi folosite sub-lingual. Companiile farmaceutice britanice lucreaza in prezent la un spray cu extract de canabis ce poate fi utilizat in mod similar, sub limba. Aceste spray-uri vor fi insa extrem de scumpe si cel mai probabil nu vor fi legale in Statele Unite sau tarile Uniunii Europene unde planta se afla inca sub incidenta legii. Absorbtia, in vascularizatia arteriala de sub limba, se face in cateva secunde;  este important ca tinctura sa nu fie inghitita, in acel caz absorbtia va avea loc in tractul intestinal. Boericke & Tafel Cannabis Sativa Tincture Front Label Close Up  Multi pacienti folosesc cateva picaturi de tinctura amestecate cu ceai sau  suc de merisor. In cazul in care stomacul este gol, aceasta va fi absorbita  in cateva minute. Doza recomandata pentru a beneficia de efectele  terapeutice este de minimum 3-4 picaturi, insa aceasta difera de la om la  om si in functie de calitatea si potenta tincturii .

Mai jos vom enumera 3 metode de preparare a tincturilor . In timp ce  metodele sunt optimizate pentru puritate si potenta, in cele din urma  acesetea depind de calitatea plantei din care va fi preparata tinctura. Un  alt element important in ceea ce priveste materia prima pentru tinctura  este selectarea tulpinii. O regula importanta este aceea de a selecta  tulpina Indica pentru probleme musculare si tulpina Sativa pentru ameliorarea durerilor. Din pacate, in realitate, este dificila diferentierea celor doua. Prin incercari repetate se va ajunge la tulpina corespunzatoare si la dozajul corect.

 

Reguli Generale:

Tinctura este un extras al canabinoizilor activi din planta, Cannabis contine multe substante care pot deranja
stomacul sau pot avea un gust neplacut. Unul dintre obiectivele de extractie este de a izola canabinoizii de clorofila si alte substante. Atat caldura cat si lumina au efecte negative asupra canabinoizilor si ar trebui reduse la minimum. Tinctura se pastreaza in recipiente de sticla de culoare inchisa, inchise ermetic, si depozitate la temperatura camerei sau temperaturi mai reduse. A se evita recipientele din plastic.

 

Metoda de presare la rece cu etanol

CDQw1WSJRNOR0k3aNfa8_Screens-assortment1_m

Dispozitiv ‘kiefing’

Aceasta metoda pastreaza integritatea canabinoizilor. Se vor utiliza partile      plantei cu continut ridicat de canabinoizi: mugurii, frunzele. Materialul trebuie  sa fie uscat bine, pentru a evita mucegairea. Dupa ce este indepartata apa, florile  uscate sunt maruntite foarte bine cu ajutorul unei rasnite de cafea, insa nu pana  ajung pulbere. Metoda ‘kiefing’  este o metoda veche de extragere a pokenului  din plante. Se freaca frunzele si crengutele pe un dispozitiv de tip rama cu  insertie de plasa de matase. Se colecteaza pulberea trece prin dispozitivul  ‘kiefing’. Atat materialul vegetal cat si ethanolul trebuie pastrate la temperaturi  aproape de inghet.

 

Selectarea Alcoolului:

Ethanol sau Alcool Etilic este forma de alcool care poate fi folosita. Cu cat este  mai mare procentul de alcool, cu atat mai bine va functiona extractia.  Ideal ar fi  sa utilizam “Everclear” ce contine 95% ethanol. Acesta nu are niciun gust. O alta variata ar fi Rom ce contine 75%ethanol si este usor dulce. Se pot utiliza Cognac, Vodka, etc. In cazul in care se
observa o senzatie de usturile sub limba atunci cand sunt utilizate picaturile  de tinctura , se poate folosi o Vodka de calitate.

 

Extragerea la rece si purificarea

Se folosesc cca. 30 de grame materie prima la o 500 ml  de ethanol; acestea se amesteca timp de 5 minute intr-un borcan de sticla inchis ermetic. Se tine la frigider, si se repeta operatiunea de mixare o data la cateva ore, timp de 2-3 zile. Amestecul se toarna prin tifon. Lichidul se filtreaza apoi printr-un filtru de cafea, de 2 ori. Se vor folosi manusi pentru a putea stoarce atat tifonul cat si filtrele de cafea cat si pentru a facilita extragerea. OLYMPUS DIGITAL CAMERAFara manusi o parte din material va fi absorbit de piele. In cazul in care se utilizeaza Everclear, tinctura va avea culoare verde-pal spre auriu.  In cazul in care utilizam Rom 151, tinctura va avea culoarea chihlimbarului. O culoare inchisa a tincturii (verde inchis) ne arata ca aceasta contine inca material vegetal. Aceasta nu inseamna ca tinctura nu va fi puternica, doar ca va avea un gust neplacut. Alaturi de alcool se pot utiliza cateva picaturi din diferite extracte de arome (zmeura, vanilie).

 

 

Metoda de presare la cald

Se folosesc tulpina, crengutele, frunzele si mugurii plantei; acestea nu se maruntesc pentru ca va rezulta o tinctura tulbure.  Se va folosi ethanol ca in descrierea de mai sus, in aceleasi proportii.  De data aceasta este important ca atat materia prima cat si alcoolul sa fie mentinute la o temperatura ridicata (nu fierbinte). Lumina trebuie evitata.

Se amesteca ethanolul si cannabisul intr-un borcan inchis ermetic, agitandu-se cel putin o data pe zi. Se pune vasul intr-o punga de hartie maro (pentru a feri continutul de lumina) si se lasa intr-un loc cald (langa fereastra) timp de 30-60 zile.  Amestecul va avea o culoare verde foarte inchis. Se va strecura prin tifon, prin metoda descrisa mai sus.cannibas14608397jpg-74ae823818f0e596

Materia ce ramane in urma filtrarii poate fi pastrata la conglator si utilizata pentru aplicari locale. Desi tinctura rezultata va fi extrem de puternica aceasta poate crea probleme pentru cei care au o sensibilitate la stomac. Se recomanda ca tinctura presata la cald sa fie utilizata oral in suc de afine sau cafea cu zahar. Se va pastra intr-un loc uscat si rece, ferit de lumina.

 

 

Tinctura pe baza de glicerina

Se va utiliza produsul de tip alimentar, de exemplu glicerina U.S.P;

Tincturile pe baza de glicerina au termen de valabilitate mai redus decat cele pe baza de alcool etilic si pot fi pastrate atat la temperatura camerei cat si in frigider. Glicerina vegetala nu are niciun impact asupra zaharului din sange sau insulina si este foarte scazuta in calorii (4.3 calorii/gram). Tinctura pe baza de glicerina este mai gustoasa decat cea images pe baza de alcool si este un substitut adecvat pentru cei ce vor sa evite alcoolul. Se  adauga cantitatea dorita de canabis (180g canabis la 4 litri de glicerina) si se amesteca  folosind un blender. Este foarte important ca vasele si ustensilele utilizte sa fie perfect  curate. Este foarte importanta temperatura la care va fi mentinut amestecul. O  temperatura prea ridicata (fierberea) va distruge din proprietatile curative. Se tine la  temperatura ridicata timp de 24 ore. Unii prefera sa o tina de la 3-4 ore pana la 3  zile. Tinctura cu glicerina retine caldura foarte bine. Se poate utiliza un borcan inchis  ermetic. Acesta se lasa intr-un loc insorit timp de 4 saptamani. Se agita zilnic pentru a  amesteca ieerburile.  In urma strecurarii cu ajutorul tifonului, THC-ul a fost extras iar tinctura poate fi folosita.  Cel mai bine se pastreaza in sticle de culoarea chihlimbarului (sticle de bere). Procesul de strecurare dureaza mai mult in cazul tincturilor pe baza de glicerina deoarece substanta este uleioasa si cu va curge, va picura.

 

Extras din “Midway Dispensary

Extras, tradus si editat de Manolescu Francisc