Experimentarea stiintifica a efectelor LSD-ului are implicatii importante in cele mai diverse zone ale psihologiei: psihologia persoanei, psihologia imaginatiei, psihopatologie, psihologia creatiei artistice, psihologia religiei.  Cercetatori precum Stanislav Grof si J. Lilly au realizat numeroase experimente din care se poate remarca conotatia spirituala pe care o iau aceste experiente, asemenea descrierilor din textele sacre ale marilor religii ale lumii.multiD brain

Starile psihedelice provocate de LSD depasesc granitele stiintei si ale psihologiei momentului. Neconventionalele cercetari din zona transpersonala arata ca aceste experiente depasesc stiinta fara insa sa ii respinga vreun aspect. Timp de aproape doua decenii, celebrul Stanislav Grof a realizat experimente spectaculoase folosind LSD si alte substante psihedelice. El a condus aproximativ 3000 de sesiuni terapeurice ale caror insemnari au ramas in arhivele de specialitate. Datorita legislatiei, Grof a fost nevoit sa abandoneze terapiile psihedelice, optand pentru metode alternative de modificare a constiintei, precum respiratia holotropica. La stari similare se poate ajunge si prin tehnicile de tip Zen sau autohipnoza regresiva.

Din experientele transpersonale realizate de Grof s-au facut remarcate cateva aspecte esentiale:

  • expansiunea temporala a constiintei: experiente ancestrale, experiente embrionare, clarvedere, calatorii in timp
  • expansiunea spatiala a constiintei: disolutia si transcederea Ego-ului, constiinta materiei organice, constiinta planetara si extraplanetara, experiente in afara corpului, telepatie
  • contractia constiintei: constiinta celulara, tisulara, experiente arhetipale, intelegerea simbolurilor arhetipale
  • constiinta spiritului universal
  • vidul supracosmic si metacosmic

LSD este un amplificator nespecific al proceselor mintale si neurofizice care favorizeaza aparitia diferitelor stari din profunzimile inconstientului. Aceste stari psihedelice sunt extrem de diverse si produc transformari profunde la nivelul tuturor proceselor psihice si neurofiziologice.

   10341495_1533511690251692_4244250574235379191_n  LSD stimuleaza sistemul nervos vegetativ, unele dintre efecte fiind: accelerarea pulsului, cresterea tensiunii arteriale, dilatarea pupilelor, salivare etc. Si la nivelul perceptiv se produc transformari, astfel ca se pot semnala figuri geometrice, intensificarea culorilor, se constata o hipersensibilitate la sunete, se manifesta fenomenul de sinestezie, creste sensibilitatea tactila.

     Au fost notate si alterari ale perceptiei timpului si spatiului, cateva minute putand fi percepute drept secole. Dispare natura secventiala a evenimentelor (trecut-prezent-viitor), distantele sunt supra sau subestimate, volumul si masa capata alte valente.

     Modificarile afective sunt de asemenea un element specific pentru experientele LSD. Se manifesta euforie, o exaltare vie insotita de pace interioara, seninatate si relaxare profunda.  In cazul subiectilor care au deja o stare generala depresiva sau utilizeaza LSD intr-un context agitat, nepotrivit, plin de stimuli agresivi, se poate percepe tristete, panica, frica, putandu-se ajunge la psihoze.

    Insa cel mai important este de notat faptul ca o transformare profunda este sesizata la nivelul intregii constiinte, granitele dintre constient si inconstient dispar, ajungandu-se la stari asemanatoare transelor shamanice. In unele cazuri au fost raportate expansiuni ale constiintei pana la nivelul “constiintei spiritului universal” dupa cum declara S.Grof.

Experienta artistica reprezinta un aspect important. Perceptia unica a culorilor si formelor, precum si impactul submergent al muzicii, favorizeaza creativitatea artistica. Unii subiecti conserva pentru totdeauna aceaste noi abilitati provocate de LSD. Potentialul creativ este dinamizat si amplificat, fiind cunoscut faptul ca multi dintre artistii contemporani au creat sub influenta LSD. Dintre acestia putem aminti pe Salvador Dali, Alex Grey, Pablo Amaringo, H.R. Geiger, Ernst Fuchs, Vassily Kandinsky, Ino Tuculescu iar in randurile muzicienilor ii avem pe Beatles, Jimi Hendrix, James Brown, Ray Charles, Eric Clapton, Fat Boy Slim, Jim Morrison iar lista poate continua.

Nu in ultimul rand, experientele de tip religios sau mistic reprezinta categoria celor mai spectaculoase dintre trairile LSD. Au fost inregistrate experiente ale mortii si renasterii ajungandu-se la sentimente de uniune cosmica, calatorii in lumi angelice sau demonice, descrierile corespunzand in mod surprinzator cu cele din cartile sfinte ale marilor religii sau din textele mistice ale diferitelor civilizatii.